Velebný (ČSSD): Kdo mne nařkl ze střetu zájmu, je lhář a měl by se omluvit

25.03.2017 6:34

Poslanec Ladislav Velebný se rozhořčil na české politiky a média. Nařkli ho ze střetu zájmů!

Velebný (ČSSD): Kdo mne nařkl ze střetu zájmu, je lhář a měl by se omluvit
Foto: Archiv Ladislava Velebného
Popisek: Ladislav Velebný

V tomto týdnu se v České republice rozjela kauza k záležitosti týkající se pokuty 22 milionů korun, o které rozhodla Evropská komise. Jde o střet zájmů některých bývalých a současných členů dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). V dokumentu Evropské komise se píše, že na vině jsou předseda Poslaneckého klubu hnutí ANO 2011 Jaroslav Faltýnek, poslanci Petr Kudela z KDU-ČSL a Ladislav Velebný z ČSSD.

Především čeští novináři, ale i někteří politici, tak ze střetu zájmů obviňují i místopředsedu zemědělského sněmovního výboru a předsedu dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu Ladislava Velebného, protože SZIF v minulosti schválil dotaci na rozvoj venkova obci Dolní Moravice na Bruntálsku, odkud poslanec pochází a je tam i zastupitelem.

„Obviňovat mne ze střetu zájmů není vůbec na místě. Je to lež! Kdyby si čeští novináři, především média Andreje Babiše, ověřovali informace, zjistí jasná fakta. Dohodu o poskytnutí dotace z Programu rozvoje venkova ČR podepsal starosta Dolní Moravice Pavel Kopeček v roce 2013, kdy došlo i ke schválení platby a proplacení částky 333 tisíc korun,“ konstatuje poslanec Ladislav Velebný.

„Poslanecká sněmovna mne ale zvolila do funkce předsedy dozorčí rady SZIFu na své osmé schůzi, a to dne 7. května 2014. Takže dotace byla poskytnuta v roce 2013 a já v dozorčí radě SZIFu figuruji až od roku 2014! Předtím jsem zde nepůsobil! Vše je doložitelné!“ rozhořčil se poslanec Velebný.

Poslanec nyní očekává veřejnou omluvu. „Média, která o mne psala lživé informace o střetu zájmů, ale i politici, kteří o mne mluvili, že jsem ve střetu zájmů, jako je Faltýnek a další, by se měli veřejně omluvit!“ uzavřel poslanec Ladislav Velebný.

Fakta k SZIF:

26. srpna 2013 – Obec Dolní Moravice podepsala se Státním zemědělským intervenčním fondem Dohodu o poskytnutí dotace z Programu rozvoje venkova ČR
24. září 2013 – Obec Dolní Moravice předložila žádost o proplacení na Státní zemědělský intervenční fond
1. listopadu 2013 – Obec Dolní Moravice obdržela oznámení o schválení platby
7. května 2014 – Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR tajnou volbou zvolila poslance Ladislava Velebného do funkce předsedy dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu

Záznam ze stenozáznamu PSP ČR:

63. Návrh na volbu předsedy Dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu
Bylo vydáno i odevzdáno 174 hlasovacích lístků. Pro jediného kandidáta Ladislava Velebného hlasovalo 150 poslanců a poslankyň. Pan kolega poslanec Ladislav Velebný byl zvolen předsedou dozorčí rady. Já mu tímto gratuluji. (Potlesk napříč sálem.)
 
Informace o funkci dozorčí rady SZIF
Dozorčí rada je kontrolním orgánem Fondu. Kontroluje činnost Fondu, hospodaření i naplňování jeho poslání. Přezkoumává účetní uzávěrku Fondu, vyjadřuje se k návrhu rozpočtu a výroční zprávě. Do pětičlenného týmu dozorčí rady volí předsedu ze svých řad Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, stejně jako další tři členy rady. Místopředsedu pak volí a odvolává Senát Parlamentu ČR. Funkční období členů dozorčí rady je čtyřleté. „Dozorčí rada ale nerozhoduje o poskytování dotací. Na toto jsou jiné orgány SZIF,“ informoval poslanec Ladislav Velebný.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.