Velebný (ČSSD): Postup ministerstva u novely zákona o veřejných zakázkách mě znepokojuje. Dveře pro korupci?

10.08.2015 14:30

Novela zákona o veřejných zakázkách nabírá výrazné zpoždění kvůli tomu, že Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) dostatečně nespolupracuje s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), Legislativní radou vlády (LRV), ale ani se zákonodárci sociální demokracie. Poslance Parlamentu ČR Ladislava Velebného situace znepokojuje. Změna zákona má usnadnit práci městům a obcím, nikoli účelově posílit pozici Ministerstva financí ČR (MF).

Velebný (ČSSD): Postup ministerstva u novely zákona o veřejných zakázkách mě znepokojuje. Dveře pro korupci?
Foto: ČSSD
Popisek: Poslanec Ladislav Velebný

Problém spočívá ve skutečnosti, že ÚOHS chtěl už od minulého roku s MMR spolupracovat na tvorbě celého textu zákona. Navrhoval zadávání veřejných zakázek zjednodušit a odstranit dosavadní problémy. Přitom neměly být měněny bezproblémové pasáže zákona, u kterých již každý věděl, jak jsou vykládány. Sociálně demokratičtí poslanci společně s ÚOHS formulovali návrhy, podle kterých by zadavatel krok za krokem dokázal zakázku zadat a přitom měl jistotu, že když kroky dodrží, postupuje v souladu se zákonem.

„Zkušenost Antimonopolního úřadu je, že úředníci zadávající zakázky zejména u menších obcí a měst v ČR chtějí jasný ´návod´, ze kterého jim bude jasné, že pokud se ho budou držet, zákon neporuší. Musím doplnit, že by zákon měl obsahovat jasný postup při zadávání, což ale neznamená, že by nemohlo dojít ke zjednodušení těchto postupů odstraněním zbytečných formalistických pravidel. Tyto návrhy nebyly přijaty, došlo k přeformulování téměř všeho, i oblastí, kterých se nová unijní pravidla ze směrnic netýkají, přestože k nim byla jasná rozhodovací praxe a jejich výklad byl ustálen a nevznikal zde nikomu žádný problém. Všichni měli jistotu, jak správně postupovat,“ zdůraznil poslanec Parlamentu ČR Ladislav Velebný.

„Vznesli jsme velké množství připomínek, řadu z nich zohlednili, ale některé zásadní přetrvávají. Že jde opravdu o důležité věci a ÚOHS v nich má pravdu, se ukazuje ostatně i na nynějším projednávání v pracovních skupinách Legislativní rady vlády, neboť fakticky to stejné, co namítal ÚOHS, opakují nyní i další experti,“ doplnil poslanec Velebný.

Lze například poukázat na problémy s aplikací evropských směrnic do českého práva. Mnoho pojmů je v českém právu zcela neznámých, přesto MMR je ze směrnice jen překopírovalo a nijak je nevysvětluje. Z debat plyne, že samo neví, co vše do obsahu různých pojmů spadá, přičemž tyto problémy nechává vlastně na zadavatelích. Poslanec Ladislav Velebný považuje uvedený stav za žalostný.

Zákon musí být srozumitelný tak, aby neotevíral dveře pro korupci

Pro všechny zainteresované se jako nepochopitelné jeví také účelové ustanovení, které vůbec nesouvisí s požadavky EU, ale je výhodné pro Ministerstvo financí ČR. To totiž musí jako zadavatel v případě koncesí žádat o stanovisko, přičemž bez této žádosti není smlouva, kterou uzavřela například obec, vůbec platná.

„To je absurdní a zásadní zásah do soukromého práva, na což upozorňovali též členové pracovní skupiny Legislativní rady vlády. Je důležité, že zadavatel musí podat žádost, ale Ministerstvo financí za stanovisko vydané na základě takové žádosti nenese žádnou odpovědnost. Když například zapomenete coby zadavatel odeslat žádost na Ministerstvo financí, dojde k tomu, že uzavřená smlouva je neplatná, ale výsledné stanovisko Ministerstva financí je vlastně k ničemu, protože ho nikdo nepotřebuje pro vlastní proces zadávání a uzavření smlouvy,“ dodal poslanec Velebný.

„Členové pracovní skupiny upozorňovali na nesmyslnost uvedeného požadavku. V rámci diskuse pak sami zástupci MMR začali najednou podporovat stanovisko Legislativní rady vlády. Pak ale nechápu, proč toto ustanovení s žádostí, jež se musí zasílat jako podmínka platnosti smlouvy na Ministerstvo financí, vůbec do návrhu zákona samo Ministerstvo pro místní rozvoj dalo, když s tím zřejmě samo nesouhlasí,“ pokračoval zákonodárce ČSSD.

Poslanci Ladislavu Velebnému jde o jasný, srozumitelný, pochopitelný, v praxi dobře aplikovatelný zákon, který nebude otevírat dveře pro korupci. „Jako velmi významné vnímáme též to, že kvalita této normy je zásadní pro dobré čerpání prostředků z fondů EU,“ uzavřel poslanec Ladislav Velebný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…