Velebný (ČSSD): Šťastný a veselý, sociální a demokratický

04.01.2014 16:27

Přeji vám, vážení čtenáři, šťastný a veselý nový rok. Tenhle, který právě končí, nepatřil v naší moderní historii k těm povedeným, na straně druhé to také nebyl naprostý průšvih.

Velebný (ČSSD): Šťastný a veselý, sociální a demokratický
Foto: ČSSD
Popisek: Poslanec Ladislav Velebný

Sice přetrvává blbá nálada, u spousty lidí dokonce mimořádně blbá nálada, ale po Václavském náměstí se neprohánějí cizí tanky a měna se nehroutí ani není reformovaná. Aby klesl kurz, je třeba dokonce podrazit koruně až příliš silné nohy.

Začátkem ledna budeme mít novou vládu a zdá se, že to bude druhý kabinet za sebou, který zahájí své fungování s pohodlnou parlamentní většinou. Pravda, ten minulý dopadnul tragicky a neobyčejně neslavným způsobem, navíc po několika letech v pravdě odpudivého politikaření a ukázání toho nejhoršího, co se někde v temných zákoutích politiky ukrývá. Jsem si jistý, že tato vláda nebude pokračovat po téhle cestě do pekel, ale bude fungovat daleko kultivovaněji a snad dokonce vrátí politice alespoň trošku lesku a alespoň malinko úcty v očích občanů.

To je silné přání do nového roku, ale celkem si ho troufám vyslovit.

Měli bychom také něco udělat s tou blbou náladou, která se už rozlezla skoro všude. Možná by bylo dobré začít tím, že přestaneme označovat za idiota každého, kdo má jiný názor. V politice i ve všech ostatních oblastech života nám asi nejvíce chybí vzájemná úcta a tolerance, nějaká schopnost přijímat jiné myšlenky nikoliv a priori jako urážky našich myšlenek a našich hodnot, ale jako myšlenky a hodnoty jiných bytostí, které je třeba respektovat. To je ještě silnější přání do nového roku a hodně se bojím, že tohle se nepovede. Určitě ne během 12 měsíců.

Bylo by fajn, kdyby se podařilo něco udělat s ekonomikou. Tím nemyslím nějaký růst o procento nebo o procento a půl. Tím myslím pěkný a masivní tří nebo čtyř nebo třeba pětiprocentní vzestup doprovázený poklesem nezaměstnanosti a růstem mezd.  To se mi v roce 2014 asi také nesplní, ale kdyby bylo třeba jen dobře založeno a ten růst domácího produktu, pokles nezaměstnanosti a zvýšení mezd spolu se zvýšením životní úrovně přišly alespoň o rok později. To snad není po té pětiletce průšvihů tak neoprávněné přání.

Přál bych si, aby se každý v příštím roce cítil jistěji a ubylo mu strachu a stresu. Aby lidé znovu cítili sociální jistotu a měli oporu a zázemí ve státu. K tomu se snad pohneme, a i když to bude cesta o dost delší než na rok, začít se dá (a musí) hned.

Byl bych moc rád, kdyby v tom dalším roce i v těch dalších letech přišla naše demokracie o bezbřehost a naivitu, která mnohým umožňuje výhod demokracie zneužívat. Byl bych rád, kdyby si dokázala lépe poradit s těmi, kdo vysávají společenský systém a parazitují na poskytovaných dávkách. Opravdu bych si přál, aby  demokracie v Čechách prohloubila a aby zabušila na některé zbytečné regulace nebo společenské předpojatosti. To bude těžké a - když je to přání do nového roku - předpokládám, že stejně ho budu moci vyslovovat v dalších a dalších letech. Snad jen pouze nikoliv s takovou naléhavostí.

Tedy přeji vám šťastný a veselý.

A kdo chce, tak tomu i sociální a demokratický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…