Veverka (SaS): Horníci se do Zlína zřejmě nepohrnou

18.06.2016 8:27

Trh práce ve Zlínském kraji je prý vyčerpaný, a tak zdejší podniky nabízejí volná pracovní místa horníkům z OKD. Nejde ale spíš jen o velké prázdné gesto? K tématu se vyjádřil František Veverka, kandidát koalice Svobodní a Soukromníci ve Zlínském kraji.

Veverka (SaS): Horníci se do Zlína zřejmě nepohrnou
Foto: red
Popisek: František Veverka (Svobodní a Soukromníci)

„Je hezké, že některé firmy ze Zlínského kraje chtějí pomoci zaměstnancům OKD. Snaží se je přetáhnout do svých firem. Nabízejí jim celkem dobré podmínky, ubytování, rekvalifikaci. Mzda se má pohybovat na úrovni průměrné hrubé mzdy ve Zlínském kraji. Obávám se však, že zaměstnanci OKD se k nám do kraje nepohrnou, protože naše vláda je velmi dobře zajistila. Pak jsou zde další důvody, kvůli kterým se horníci do Zlína nepohrnou. Ať už dojíždění, rodina, či nabízená mzda.

Je také velmi zajímavé, že zdejší firmy si nemohou zajistit zaměstnance přímo zde z kraje, když v některých oblastech jako je např. Kroměřížsko, Vsetínsko či oblast Brumova – Bylnice mají cca 9% nezaměstnanost. Těch důvodů, proč se nedaří lidí zaměstnat, je podle mě několik.

Prvním důvodem, proč někteří lidé nemají zájem o práci, je celý systém dávek v nezaměstnanosti. Tento systém musí nastavit příslušné ministerstvo tak, aby pomáhal při ztrátě v zaměstnání a na druhou stranu motivoval lidi si hledat práci. A ne jen pobírat sociální dávky několik let.

Další věcí, kterou je potřeba zmínit je špatná kvalita dojíždění do zaměstnání. Silnice jsou v mnoha místech kraje ve špatném stavu. Kvalita veřejné hromadné dopravy taky pokulhává. Přitom obce za dopravní obslužnost platí kraji nemalé peníze. Chybí tu konkurence v hromadné dopravě. Tak např. dojet autem z Rožnova pod Radhoštěm do Zlína trvá více než hodinu. A to už vůbec nemluvím o cestě autobusem či vlakem, která trvá mnohem déle. Není proto se co divit, že se lidem nechce dojíždět za prací do jiných měst.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…