Vích (SPD): Odmítám využití kontrolního dálničního systému ke špiclování lidí

03.02.2020 18:31

V médiích se objevily další znepokojující informace o detailech a ceně zakázky internetového portálu na prodej elektronických dálničních známek, kvůli které byl z funkce odvolán ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Vích (SPD): Odmítám využití kontrolního dálničního systému ke špiclování lidí
Foto: archiv R. Vích
Popisek: Poslanec Radovan Vích

Premiér Andrej Babiš podle médií podal v této věci trestní oznámení a jako důvod uvedl předražení zakázky, o které SFDI vládu neinformoval. Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček po svém jmenování ministrem dopravy tuto zakázku zrušil.

Cena zakázky za 401 milionů korun však vyvolala další spekulace ohledně možných skrytých funkcionalit systému a možností sledování a fotografování uživatelů dálnic, které mají být součástí utajované části zakázky. Dnes v této souvislosti proběhla médii další informace, že bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík oznámil, že se ho v souvislosti se zakázkou na dozor nad mýtným systémem pokusila jedna z firem uplatit částkou 1,5 miliónu korun.

Pokud se tyto informace zakládají na pravdě, je to skandální a velmi znepokojující. Jsem rozhodně proti plánům využít kontrolní systém na dálniční známky ke špiclování osob jedoucích v automobilu. Plíživě se tak budují základy policejního státu a totální kontroly občanů. Ministerstvo vnitra by mělo na silničních hraničních přechodech provádět kontrolu migrantů pronikajících na území státu, a nikoliv pokusy o totalitní monitorování aktivit bezúhonných českých občanů. Zneužití a manipulace s těmito  informacemi je vysoce pravděpodobná a znamenala by ohrožení svobody a demokracie.

Na základě výše uvedených skutečností bych rád slyšel vyjádření na toto téma ministrů vnitra a dopravy a také ředitele BIS na nejbližším jednání Bezpečnostního výboru.

(převzato z Profilu)

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.