Vích (SPD): Omezování možnosti volit osobám v karanténě je nepřijatelné

12.08.2020 19:20

Volby do krajských zastupitelstev a Senátu v říjnu 2020 se blíží. Je třeba je přichystat, aby občané nebyli omezováni o právo možnosti volit. Kvůli tomu zasedne mimořádně Poslanecká sněmovna dne 19. srpna 2020, včetně poslanců za hnutí SPD.

Vích (SPD): Omezování možnosti volit osobám v karanténě je nepřijatelné
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radovan Vích

Strašení koronavirem a omezení volebního práva z důvodu karantény anebo dokonce odklad voleb. S tímto prohlášením přišel cca před třemi týdny ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). To je ale pro SPD zcela nepřijatelné. Těch důvodů může být ze strany ČSSD celá řada, ale tím hlavním je absence programových témat, zklamání a odchod jejich výrazných členů a tím pádem trvale klesající volební preference. Chtějí prostě zůstat u korýtek co nejdéle.

Hlavním cílem SPD je maximální volební účast a odmítnutí korespondenční volby. Důvody jsou v podstatě jasné. Omezení osob s volebním právem jít demokraticky volit své kandidáty a také možnost zneužití a manipulace s volebními lístky. Poslední zkušenost s korespondenční volbou jsou prezidentské volby v Rakousku, které musely být dokonce anulovány a opakovány. Podobně nepřichází v úvahu ani do budoucna zvažované elektronické volby, protože státy ve kterých se to zavedlo, tak od toho upouštějí. Třeba až 10% hlasů se prý "ztratí někde mezi dráty", no a následně je dohledávat je v rámci zpětné kontroly nemožné.

Pokud je tedy případná karanténa překážka volit, je potřeba hledat legislativní způsoby jak maximu voličů způsoby volby umožnit. Je potřeba také jednoznačně odmítnout volbu prostřednictvím pověřeného zástupce, což by sice bylo pro okresní volební komise nejjednodušším řešením, ale tam je velké riziko, že si ten zástupce bude hlasovat, jak chce a ne podle vůle zastoupeného. Volební právo je přímé a nepřenosné. V praxi by se to zřejmě hodně týkalo domovů důchodců, LDN a dalších podobných zařízení. Vzhledem k počtu klientů v takovém zařízení by tak jedna pověřená osoba za klienty v daném zařízení mohla pořádně zahýbat volbami, zejména při nízké volební účasti.

Tedy je dobré se připravit na různé varianty, které mohou nastat. Velmi pravděpodobně se v nějaké podobě vrátí používání roušek a jiných ochranných prostředků a také bude občas nařizována karanténa osobám, které se dostaly do kontaktu s nakaženým COVID-19.

V úvahu tak v podstatě v tomto případě přicházejí tři varianty možnosti volby:

Hlasování tzv. "drive-in" je možnost, kterou mohou využít řidiči s vozidlem a jejich rodiny. Přijedete autem k jednomu bodu, tam ukážete přes zavřené okénko občanku - oni si to ověří v seznamu, u druhého bodu pak už předáte volební lístky a odjíždíte. Toto je možné dva dny před konáním voleb a je potřeba zabezpečit, aby s lístky nemohlo být manipulováno do doby uzavření volebních místností v sobotu odpoledne.

Hlasování do přenosné schránky s využitím členů týmů „drive-in“  (ve dnech konání voleb), tedy varianta, že za nimi přijde speciální volební komise.

Hlasování ve zvláštních volebních okrscích zřízených ad hoc (jen první den voleb) v uzavřených pobytových zařízeních (typicky domov důchodců daný celý do karantény), kde bude také zajištěná možnost volit. Postup se trochu podobá tomu, jak se zatím volilo v nemocnicích, tedy k určitému dni se sestaví seznam a pak se bude volit uvnitř daného zařízení.

Je také velkým pozitivem, že tímto zákonem dojde k ochraně členů okrskových volebních komisí a voličů ve volebních místnostech před šířením nemoci COVID-19. Navrhovanými metodami hlasování je tímto způsobem zároveň zcela vyloučen osobní kontakt členů okrskových volebních komisí a ve volební místnosti přítomných voličů s voliči – osobami, kterým byla nařízena karanténa nebo izolace.

Je také potřeba navrhovaným zákonem vyřešit otázku odměňování civilistů, kteří budou součástí "drive-in" týmů a členů "krajské sčítací komise", protože nárok na odměnu mají pouze členové okrskových volebních komisí. Protože tyto volby budou klást velké nároky také na členy okrskových volebních komisí, podpoříme i navýšení jejich odměn o 500,- Kč.

Plánovaná mimořádná schůze Poslanecké sněmovny ve stavu legislativní nouze by tak měla tímto zákonem dát možnost výkonu volebního práva i těm občanům, kteří budou v dočasné karanténě kvůli nákaze Covid-19. Samozřejmě, že ideální by bylo, kdyby použití ustanovení tohoto zákona nebylo vůbec zapotřebí, a na podzim jsme všichni byli zdraví. Zatím to tak ale bohužel nevypadá.

Stát, potažmo Ministerstvo vnitra, je tu od toho, aby bylo volební právo našim občanům umožněno v maximální míře a v podstatě za jakékoliv situace, a nikoliv aby docházelo k jeho omezování.

Hnutí SPD podporuje maximální účast ve volbách, které jsou i svátkem demokracie. Proto podpoříme návrh tohoto zákona, ke kterému jsme měli celou řadu připomínek, které ale byly vypořádány a jsou obsahem návrhu tohoto zákona. Tak přijďte k volbám! Je to zapotřebí!

Převzato z profilu.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Ing. Radovan Vích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.