Vích (SPD): Schizofrenie demobloku v přímém přenosu pokračuje

23.02.2021 10:01

Demoblok se neumí dohodnout na všech úrovních, tedy jejich poslanci s vládou, senátoři a hejtmani. Každý tvrdí něco jiného. Vypadá to, že nevědí co vlastně chtějí.

Vích (SPD): Schizofrenie demobloku v přímém přenosu pokračuje
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radovan Vích

Jen pro upřesnění: Při schvalování kontroverzního tzv. pandemického zákona, hnutí SPD požadovalo, aby v něm nebyla uvedena drakonická opatření jako když je vyhlášen nouzový stav.

Dále, aby byla Sněmovna informována o opatřeních přijatých Vládou ČR každých 14 dnů, a aby veškerá opatření byla jasně zdůvodněna pro veřejnost a společně s nimi i oznámen způsob kompenzací. Tyto naše návrhy byly vládními stranami (ANO a ČSSD) odmítnuty a byly naopak zapracovány požadavky tzv. demobloku (ODS, KDU-ČSL, TOP09, Piráti a STAN), kterým záleželo zejména na záchraně jejich hejtmanů, kteří se báli převzít za současnou pandemickou situaci odpovědnost. Takže návrhy SPD byly ignorovány a naopak na žádost tzv. demobloku byla do zákona vložena a explicitně vyjmenována veškerá omezující opatření, která se přijímají podle tohoto zákona pokud je vyhlášena tzv. pandemická pohotovost, s uvedením možnosti odškodnění. SPD následně hlasovalo, jako jediný Poslanecký klub, proti této drakonické verzi.

Včera Senát avizoval se sněmovní verzí zákona, schválené poslanci ANO, ČSSD, ODS, Pirátů, KDU-ČSL, STAN a TOP09, zásadní nesouhlas. Bude ho sice projednávat až dnes, nicméně Senátorům stejných stran, jejichž poslanci ho schválili ve Sněmovně (ODS, STAN, KDU-ČSL,TOP09 atd.) vadí, že v pandemickém zákoně chybí ty pasáže, které požadovala SPD, tedy aby tam bylo řádné odůvodnění každého vládního opatření, včetně uvedení způsobů kompenzací. Senátoři zřejmě reagovali na včerejší rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část usnesení Vlády ČR ze 28. ledna 2021, zakazující maloobchodní prodej a služby. Státu tak hrozí tisíce žalob ze strany živnostníků a podnikatelů ohledně škod, které jim byly způsobeny některými krizovými opatřeními, která v rámci tohoto usnesení nebyla Vládou ČR patřičně odůvodněna. Nicméně pokud bude Senátem zákon s výhradami vrácen zpět Sněmovně k projednání, bude zřejmě svolána mimořádná schůze Sněmovny na tento pátek, protože nouzový stav skončí 27. února a účinnost kontroverzního pandemického zákona je Vládou ČR plánována od 1. března, tedy od pondělí příštího týdne. A pokud nebudou do té doby k dispozici neinvazivní antigenní testy pro žáky do škol a nebude platit pandemický zákon, tak děti se do škol 1. března nevrátí. Ale to jenom a pouze díky ANO, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, TOP09, STAN, Pirátúm, kteří se neumí dohodnout sami se sebou na všech úrovních, tedy vláda, poslanci, senátoři a hejtmani. Tak jenom rodiče, učitelé a žáci, aby jste věděli komu můžete poděkovat!

A jaké jsou další možnosti když nebude od 1. března platit pandemický zákon? Buďto MZ a jejich orgány vyhlašovat opatření podle zákona na ochranu veřejného zdraví a současně hejtmani mohou vyhlásit na území svých krajů stav nebezpečí, anebo vláda může vyhlásit nouzový stav, ale bude muset žádat Sněmovnu o souhlas s jejím prodloužením po 27. únoru, protože Sněmovna jej díky hlasům tzv. demobloku k tomuto datu ukončila. No a to by bylo další ohýbání Ústavy ČR a definitivně případ pro Chocholouška!

Převzato z Profilu.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.