Vích (SPD): Starosta by měl mít ambice zůstat starostou

30.03.2017 13:03

Starostové mají ambice dosáhnout úspěchu v nadcházejících sněmovních volbách. Ve skutečnosti se jedná o jejich ideovou prázdnotu a přebírání programu od stran, které podle volebních modelů směřují trvale mimo sněmovnu.

Vích (SPD): Starosta by měl mít ambice zůstat starostou
Foto: Archiv politika
Popisek: Radovan Vích, předseda Regionálního klubu SPD Libereckého kraje

"Starosta - je nejvyšší představitel obecní správy ve městě nebo v obci. Každá země si upravuje funkci starosty po svém a existují různá pojetí, která starostovi přisuzují různou odpovědnost i moc v systému místní správy. Stejně tak může být starosta volen buď přímo a nebo prostřednictvím zvolených členů městských orgánů". Tolik výkladový slovník.

Starostové by se měli již podle názvu věnovat problémům a jejich řešením v komunální politice, aby měli v obcích sjízdné a udržované cesty, vyvážené odpadky, fungující dopravu, školství a zdravotnictví, vybíraly se poplatky za psy, svítily kandelábry, byl ve vesnicích pořádek a řešily se běžné problémy a starosti místních občanů. Problémy občanů se také diskutují na poště, v krámě, v hospodě, v hasičárně anebo na fotbalovém zápase a to vše dnes ve většině obcí skomírá, takže zde by mělo být pomyslné "těžiště" práce starostů. Obecně lze říci, že by se měli zabývat také rozvojem regionu a zájmům malých obcí do úrovně krajů. Podle toho jakým způsobem to dělají a v synergii s ostatními starosty obcí a měst na teritoriu mohou potom utvořit sílu a ovládnout třeba zastupitelstvo a třeba i kraj a mohou díky oblíbeným a výrazným osobnostem dosáhnout také výrazných volebních úspěchů, protože lidi je v mikroregionu znají.

Toto však platí v komunálních, krajských a senátních volbách a nikoliv v celostátních. Tam jim totiž zásadní ideové myšlenky které rezonují ve společnosti chybí. Z tohoto důvodu jsou jejich úvahy nad možností zásadního úspěchu v parlamentních volbách nepatřičné a měli by se držet našeho starého přísloví "Ševče, drž se svého kopyta". 

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

21:03 Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - Návrh na zřízení vyšetřovací komise Posl…