Vícha (ČSSD): Bohumín poradí svým obyvatelům, jak získat příspěvek na bydlení

29.01.2022 19:37

Počet domácností, které podle nových pravidel dosáhnou na příspěvek na bydlení, se letos díky úpravě zákona o státní sociální podpoře podstatně zvýšil. Podle statistik ministerstva dokonce dvojnásobně.

Vícha (ČSSD): Bohumín poradí svým obyvatelům, jak získat příspěvek na bydlení
Foto: Daniela Černá
Popisek: Starosta Bohumína Petr Vícha na setkání Svazu měst a obcí ČR v Ostravě

Přesto řada obyvatel neví, zda a za jakých podmínek na něj mají nárok. Sociální odbor radnice je připraven obyvatelům Bohumína poradit a nasměrovat je k vyřízení dávky. 

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí

Okruh lidí, kteří nově splní podmínky pro vyplacení příspěvku na bydlení, se v lednu rozšířil, jen v Bohumíně by mohlo jít až o stovky domácností. Mnohé z nich však může odradit spleť právnických formulací novely příslušného zákona. Přitom peníze od státu by mohly lidem s nižšími příjmy pomoci vyjít s výplatou či důchodem ve svízelné době, kdy roste inflace a zdražují energie i služby. Město proto lidem nabízí poradenství. „Hlavním cílem je oslovit naše občany, aby se nebáli či nestyděli žádost o příspěvek podat. Ačkoliv ministerstvo práce a sociálních věcí i úřady práce mají svou kampaň včetně orientační on-line kalkulačky pro výpočet dávky, chceme i u nás Bohumíně nabídnout pomocnou ruku těm, kteří potřebují problematiku vysvětlit či upřesnit,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Na bohumínské pracoviště úřadu práce, popřípadě na sociální odbor městského úřadu, který sídlí v přízemí hlavní budovy radnice, se mohou kromě nájemců a členů bytového družstva nově obracet například i podnájemci, lidé žijící v bytech či domech na základě věcného břemene či majitelé chat, pokud v nich trvale bydlí. Základní podmínkou získání příspěvku je, aby jejich náklady na bydlení přesahovaly 30 procent příjmu. Posuzují se přitom příjmy všech osob žijících ve společné domácnosti. „Žádosti o příspěvek na bydlení přijímá kontaktní pracoviště Úřadu práce v Bohumíně, které sídlí v Čáslavské ulici naproti parku. Na tomto místě lidé získají i tištěné formuláře. Úřad práce následně vyhodnotí, zda má dotyčná osoba na peníze nárok a následně je i vyplatí,“ uvedl vedoucí sociálního odboru bohumínské radnice Daniel Ucháč.

Jak podotkl, žádost o příspěvek na bydlení je možné podat i elektronicky. V případě, že lidé v době vrcholící vlny omikronu preferují telefonický kontakt, mohou využít bezplatnou linku Úřadu práce 800 779 900. Informace k příspěvku na bydlení a názorné příklady včetně orientační kalkulačky naleznou případní žadatelé na webových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…