Vinklátová (SLK): Českolipské muzeum zavede do uranového dolu a nabídne dobrovolné vstupné

26.02.2022 11:17

Po dvouleté přestávce znovu zahajuje provoz Vlastivědné muzeum a galerie České Lípě. Kromě stavebních rekonstrukcí, které přinesly nová okna a nové či repasované dveře, prošly úpravami i samotné muzejní expozice. Pro své návštěvníky uchystalo muzeum několik novinek.

Vinklátová (SLK): Českolipské muzeum zavede do uranového dolu a nabídne dobrovolné vstupné
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Z nových exponátů zaujme především medvěd grizzly, největší, který kdy žil na území České republiky. Medvěda získalo českolipské muzeum ze zoologické zahrady v Děčíně.  Další novinkou je expozice Těžba uranu na Českolipsku. 

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

„Těšíme se po dvou letech na návštěvníky a také na zájemce o nové téma těžby uranu, které je pro místní zvlášť silným a v mnoha případech velmi osobním tématem,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Uran hrál v historii Českolipska i Liberecka velkou roli. Kromě silného zásahu do přírody, která se postupně probouzí k novému životu, přinesl zejména v 70. a 80. letech příliv nových obyvatel, takzvanou uranovou populaci, a s tím související výstavbu. Rozvoj Českolipska se tak odrážel i v kultuře a životní úrovni obyvatel. 

Tuto stálou expozici od samého počátku připravovali pouze pracovníci Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, a to za finanční podpory Libereckého kraje, který je jeho zřizovatelem.

Poslední novinkou je možnost dobrovolného vstupného. Muzeum si od čtyřměsíčního experimentu slibuje návrat svých tradičních návštěvníků a jejich častější návštěvy i rozšíření povědomí o muzeu a jeho nabídce mezi návštěvníky nové. 

Hlavní budova muzea uvítá návštěvníky ve čtvrtek 3. března. O den dříve, ve středu 2. března, se v 17.00 uskuteční společná vernisáž dvou výstav v galerii Chodba a galerii Jídelna, a to fotografií Vladimíra Štěpánského, dlouholetého zaměstnance muzea, a obrazů Lucrezie Škaloudové Puchmajerové, vnučky Rudolfa Novotného, řečeného malíř České Lípy a Českolipska.

Otevírací doba muzea se nemění. V březnu až dubnu je otevřeno od středy do neděle, od května do září od úterka do neděle a od října do prosince, stejně jako v jarních měsících, opět od středy do neděle. Otevřeno je vždy od 9 do 17 hodin s hodinovou polední pauzou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

10:04 Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.