Vinklátová (SLK): Český ráj nabízí i trasy pro návštěvníky s handicapem

28.11.2021 20:26 | Tisková zpráva

Jedním z kouzelných míst regionu je chráněná krajinná oblast Český ráj. Ačkoliv proslula především skalními městy v kopcovitém terénu, nabízí ale i možnost výletů pro méně pohyblivé turosty. Velmi pohodlná je například cesta, jež téměř bez převýšení vede kolem Podtroseckých rybníků do Nebákova a zpět.

Vinklátová (SLK): Český ráj nabízí i trasy pro návštěvníky s handicapem
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Trasa začíná na parkovišti u rybníku Věžák a vede po asfaltu zhruba půl kilometru po modré cyklotrase číslo 4010. Od rozcestí U Přibyla je cesta drobně kamenitá, u Podsemínského mlýna je nutné překonat kostkami dlážděné stoupání a odvodňovací strouhu. Od Semínského rybníku až k Nebákovu vede rovná asfaltová silnice. U Nebákova je možnost občerstvení u venkovního krytého posezení. Zpět se lze dostat stejnou cestou. Délka trasy v jednom směru je 2,7 kilometru, převýšení činí pouze 10 metrů.

„Cestu je možné doporučit i seniorům a všem, kteří se pohybují s holemi. Je sjízdná pro kočárky a bez omezení také pro elektrické i mechanické vozíky,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Podtrosecká údolí
Přírodní rezervace Podtrosecká údolí byla vyhlášena v roce 1999. Pokrývá údolí Jordánky a Žehrovky a tvoří nejrozsáhlejší komplex mokřadních biotopů v celém Českém ráji. Nalézají se tu rybníky a vodní toky v kaňonovitých údolích lemované pískovcovými skálami. Údolím vede naučná stezka, která na deseti zastaveních seznamuje návštěvníky s přírodou, geologií a historií této oblasti.

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Věžický rybník
Toto místo patří mezi největší skvosty Českého ráje. Unikátní skalní břeh vystupující přímo z hladiny rybníka je inspirací pro mnoho filmařů – objevil se například ve snímcích Jak dostat tatínka do polepšovny či Máj. Rybník slouží k rekreaci.

Podsemínský mlýn
Na hrázi Podsemínského rybníka se nachází Podsemínský mlýn, který patřil mezi osmnáct mlýnů na říčce Žehrovce. První zmínka o něm je již z první poloviny 16. století. Majitelů mlýna bylo během tří staletí několik a roku 1821 koupil mlýn mlynář Franz Skála. Rod Skálů působil na Podsemínském mlýně po pět generací až do jeho úředního zavření roku 1951. Fungovala tam i pekárna. Do nynější podoby byl mlýn přestavěn roku 1937. V současné době je Podsemínský mlýn majetkem potomků posledního mlynáře Jaroslava Skály. Veškeré zařízení je v něm dochováno. V okolí Podsemínského mlýna vznikaly scény z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny.

Nebákov
V Nebákově stojí Vilémův mlýn — barokní patrové stavení s mansardovou střechou.Byl postaven v roce 1455, je nejstarším mlýnem na Žehrovce a jeho dnešní podoba je z první poloviny 18. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…