Vinklátová (SLK): Je třeba si připomínat slavné rodáky našeho kraje

05.07.2018 8:39

Vysoké nad Jizerou oslaví 100 let vzniku Československé republiky.

Vinklátová (SLK): Je třeba si připomínat slavné rodáky našeho kraje
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Město Vysoké nad Jizerou spolu s divadelním spolkem Krakonoš připravilo na 13. a 14. července oslavy 100 let vzniku Československé republiky spojené se vzpomínkou na největšího vysockého rodáka Dr. Karla Kramáře, prvního předsedu vlády samostatné Československé republiky.

„Je třeba si připomínat slavné rodáky našeho kraje a ve Vysokém nad Jizerou se připomínky Karla Kramáře zhostili skutečně ve velkém. První ministerský předseda vlády po vzniku Československa, mimořádně vzdělaný člověk, jeden z organizátorů odboje po vypuknutí 1. světové války, který byl za svou činnost, kvalifikovanou jako velezrada odsouzen k smrti a následně díky amnestii osvobozen, si vzpomínku nepochybně zaslouží. Velmi si vážím toho, že jsem mohla nad celou akcí, společně s hejtmanem Martinem Půtou, převzít záštitu,“ komentuje oslavy Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Oslavy začnou v pátek besedou s Martinou Lustigovou, která je autorkou biografie o Dr. Kramářovi a v místním Vlastivědném muzeu bude otevřena výstava. Divadelní spolek Krakonoš si připravil představení domácího divadelního souboru s hrou Petra Pýchy „Republiky za koně a fotbal“, která je postavena na místních tradicích a legendách, včetně té o vzniku města Vysokého s Havlasem Pavlatou a medvědem ve znaku. Hlavní postavy jsou tři vysočtí kamarádi, sedlák, švec a tkadlec, kteří v roce 1917, kdy zuří 1. světová válka, vykopou na poli poklad.

„Nebudeme prozrazovat všechno, jisté je, že nebýt vysockého pokladu a vysockých mudrlantů nikdy by samostatná Československá republika nevznikla. Jak sám autor říká: Hra je pravdivější, než se může zdát,“ říká Svatava Hejralová z Divadelního spolku Krakonoš.

Na sobotu jsou pak přichystána Čtyři zastavení s Dr. Karlem Kramářem v různých obdobích jeho života. Dětství a mládí, sňatek, politická kariéra a poslední zastavení povede do jeho honosného sídla na kraji Vysokého. Celá akce bude zakončena koncertem sester Havelkových.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…