Vinklátová (SLK): Krajská vědecká knihovna v Liberci v pondělí otevře. Zatím aspoň částečně

25.04.2020 22:24

Otevření knihoven v Česku umožnilo čtvrteční usnesení vlády. V pondělí 27. dubna proto budou moci čtenáři zavítat do Krajské vědecké knihovny v Liberci, uzavřené od 12. března. Zatím bude provoz knihovny fungovat v omezeném režimu.

Vinklátová (SLK): Krajská vědecká knihovna v Liberci v pondělí otevře. Zatím aspoň částečně
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Otevřeno bude od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin, přičemž ráno od 9 do 11 hodin bude čas vyhrazený pro návštěvy seniorů. Půjčovny i informační služba v hlavní budově budou otevřeny.  Hudební knihovna bude prozatím uzavřena, dokumenty z ní lze dostat na vyžádání. Zavřené také zatím zůstávají pobočky knihovny na Králově háji, v Machníně, Rochlici, Ruprechticích, ve Vesci a na Kunratické.

Knihovna umožní čtenářům volný výběr knih. Studium a delší pobývání v prostoru knihovny, stejně jako další prezenční služby — čtení novin a časopisů — však zatím nebudou možné. Čtenáři mohou využít novinku:  půjčit si knihu sami na samoobslužném zařízení, takzvaném selfchecku. Výpůjčka je velmi jednoduchá a každý ji bez problémů zvládne.

„Chci poděkovat pracovníkům krajské vědecké knihovny za to, že byli schopni zareagovat prakticky ze dne na den na rozhodnutí vlády. Je třeba si uvědomit, že knihovna musí přijmout řadu bezpečnostních opatření, protože se tu lidé dotýkají knih a dalších předmětů. Věřím, že čtenáři budou tato opatření respektovat. Samozřejmě jsem ráda, že se život vrací k normálu. Jen bychom uvítali, kdyby to bylo ze strany státu s rozmyslem a s jasnými a ne stále se měnícími pravidly,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Až do odvolání bude knihovna služby poskytovat pouze registrovaným čtenářům. Zaregistrovat se lze online, ale též přímo v knihovně u pultu informační služby; je vhodné platit kartou. 

„Byli bychom rádi, kdyby nám čtenáři vypůjčené knihy již vraceli, abychom je mohli přichystat pro další zájemce. Vracení vypůjčených dokumentů je možné kdykoli do biblioboxů před knihovnou nebo v otevírací době ve vstupní hale knihovny odděleně od výpůjček,“ řekla Blanka Konvalinková, ředitelka knihovny. Vrácené knihy budou odečteny z konta čtenáře a následně stráví 5 dnů v preventivní karanténě. Nebude tedy možné si je vypůjčit ihned po jejich návratu jiným čtenářem.

Návštěvníci knihovny musí respektovat podobná nařízení jako v obchodech: povinné nošení roušky (nebo jiný způsob zakrytí úst a nosu) a povinnou dezinfekci rukou při vstupu do půjčoven. Akce na květen jsou prozatím zrušeny. Informace jsou na webu knihovny ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…