Vinklátová (SLK): Liberecký kraj přestavuje méně známá místa

14.06.2019 17:21

Přes milion turistů navštívilo v loňském roce Liberecký kraj. Většinou navštěvují velmi známé oblasti, a tak si pro ně Liberecký kraj připravil pozvání na místa méně známá a neznámá.

Vinklátová (SLK): Liberecký kraj přestavuje méně známá místa
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Samozřejmě máme zmapované, které lokality v našem kraji jsou turisticky přetížené. Chceme návštěvníky lákat na jiná, neméně zajímavá místa, o kterých třeba nikdy neslyšeli a jejichž půvab je srovnatelný s těmi notoricky známými,“ řekla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Prvním takovým místem je Sirný pramen, který se nachází mezi Novou Hutí a Horní Světlou v Lužických horách. K prameni vede cesta od rozcestí u sv. Jána, kde je parkoviště. Přírodní zajímavost se nachází na pravém břehu Hamerského potoka, kde se v lesní bažině nacházejí tůňky, z nichž vytéká okrově zbarvená voda.

V roce 1907 zjistil profesor Hans Molisch, že žluté zbarvení nemá se sírou nic společného, protože žlutou barvu vytváří kolonie vláknitých bakterií Leptothrix ochracea. Kromě nich se v potoce nachází ještě řasy tipu Navicula pelliculosa, které lze najít jen na několika málo místech České republiky.

Bakterie si libují ve vodě, kde je nízký obsah kyslíku a vysoký obsah železa, což splňuje pramen, ale žlutě zbarvená voda dodá i v místě vtoku potoku zajímavou dvoubarevnost.   

Více zajímavých tipů na výlety a přehledný kalendář akcí se nalézá ZDE nebo ZDE, kde je možno sdílet i fotografie ze zajímavých výletů po kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.