Vinklátová (SLK): Našim muzeím a galerii se daří sbírkové fondy obohacovat

24.02.2020 16:47

Výstava na kraji ukáže medaile, plakety a kované plastiky ze Severočeského muzea

Vinklátová (SLK): Našim muzeím a galerii se daří sbírkové fondy obohacovat
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Severočeské muzeum v Liberci prochází důkladnou rekonstrukcí výstavních prostor. Své brány otevře návštěvníkům letos v září; pozoruhodné předměty ze sbírek však připomíná průběžně. Aktuální přírůstky bude možné zhlédnout od pátku ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Výstava potrvá až do srpna. 

„Péče o sbírky a jejich doplňování je jednou ze základních činností sbírkotvorných institucí, dokonce danou zákonem. Díky prostředkům, které v posledních letech uvolňujeme na akvizice, se daří našim muzeím a galerii obohacovat sbírkové fondy,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Koncem roku 2019 zakoupilo Severočeské muzeum s přispěním Libereckého kraje a speciální dotace z akvizičního fondu ministerstva kultury jedinečnou sbírku 81 kusů medailí a plaket jednoho z nejvýznamnějších rakouských medailérů první poloviny 20. století Arnolda Hartiga. Deset z nich se v rámci výstavy představí návštěvníkům krajského úřadu. 

Tvůrce, jenž se narodil v Libereckém kraji, je významný nejen počtem svých prací, ale zejména kvalitou provedení vlastní medailérské práce a výtvarné kompozice, stejně jako tématy, která zpracovával. Jednalo se zejména o portréty předních velitelů rakouské armády a členů císařského dvora. Koncem 50. let pak vytvořil sérii třiceti portrétů hudebních skladatelů. Jeho tvorba je vysoce kvalitním a charakteristickým dokladem způsobu modelace reliéfu a využití písma v drobné plastice první poloviny 20. století. Zakoupené medaile a plakety jsou tak nyní největší veřejnou sbírkou prací tohoto medailéra a budou postupně představeny v nové stálé expozici Severočeského muzea v Liberci.

Čtyři menší kované plastiky z konce šedesátých let 20. století od Vratislava Karla Nováka, které Severočeské muzeum získalo v roce 2017, jsou dalšími předměty, jež mohou návštěvníci ve vestibulu Krajského úřadu vidět. „Vystavené plastiky reprezentují ranou fázi autorovy umělecké tvorby, která nebývá tak často k vidění. Jsme rádi, že máme možnost postupně představit významné akvizice z depozitářů Severočeského muzea,“ sdělil kurátor Jan Virt.

Vratislav Karel Novák, jenž žil v letech 1942 až 2014 byl významný český sochař a šperkař. Vystudoval Střední průmyslovou školu v Jablonci nad Nisou a následně Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, kde absolvoval obor Kov a šperk u profesora Jana Nušla. Dlouhodobě se zabýval realizacemi velkých kovaných plastik a autorskou šperkařskou tvorbou. Řada jeho prací se nachází v severních Čechách, ať už v interiérech veřejných budov a soukromých podniků či na veřejných prostranstvích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …