Vinklátová (SLK): Přehrada Mlýnice slouží zejména k rybolovu. Vykoupají se v ní jen ti nejotužilejší

19.08.2022 17:46

Pod malou osadou Mlýnice nedaleko obce Nová Ves vznikla v letech 1904–1906 stejnojmenná vodní nádrž. Byla vybudována na Albrechtickém potoce jako součást Generálního projektu na výstavbu přehrad v povodí Lužické Nisy pro Vodní družstvo v Liberci.

Vinklátová (SLK): Přehrada Mlýnice slouží zejména k rybolovu. Vykoupají se v ní jen ti nejotužilejší
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Kromě vodohospodářské funkce, kterou přehrada má, se jedná o jednu z dvojice historických vodních děl, které jsou nedaleko od sebe. Pro milovníky technických památek jde určitě o přitažlivý cíl výletu,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Projekt na výstavbu přehrad v povodí Lužické Nisy, jehož autorem je Otto Intze, zahrnoval původně tři přehrady v povodí Jeřice. Fojtku, Mlýnici přehradu v Oldřichově v Hájích, která nakonec nebyla postavena.

Mlýnice slouží zejména k rybolovu. Koupání v ní není zakázáno, ale kvůli studené vodě a okolnímu lesnatému porostu není za tímto účelem příliš navštěvovaná.

V roce 2010 přehrada dokázala ustát povodeň. Nestíhala ale odvádět vodu stavidly a vrchními přelivy. Voda přetékající přes korunu hráze tak odplavila zeminu pod hrází. Mezi lety 2011 a 2012 proto na hrázi probíhaly opravné práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…