Vinklátová (SLK): Semilské krematorium zkrásní díky penězům z kraje

05.11.2021 4:31 | Tisková zpráva

Více než deseti miliony korun přispěl letos ze svého dotačního fondu na obnovu památek Liberecký kraj. Jednou z památek, které se dočkaly podpory, je semilské krematorium. Město Semily obdrželo od kraje 139 tisíc korun, které využije na obnovu oken a vstupních dveří krematoria.

Vinklátová (SLK): Semilské krematorium zkrásní díky penězům z kraje
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Podpora obnov památek ze strany Libereckého kraje se netýká jen několik staletí starých objektů, ale také například mimořádných staveb z minulého století. To je právě příklad semilského krematoria,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Slavnostní otevření krematoria, navrženého Josefem Schejbalem, prvního v České republice, které je zařízené na spalování elektřinou, se konalo v roce 1937. Záhy se stalo vyhledávaným cílem výletů a exkurzí. Před budovou byl později vytvořen parčík s jezírkem a fontánou; památník padlým s řeckým ohněm byl odhalen v roce 1960. Od roku 1988 se v krematoriu již nespaluje.

Původní stavba měla půdorys latinského kříže, který zcela setřely pozdější necitlivě provedené přístavby kanceláří, kolumbária a dalších prostor v 60. letech minulého století. Původní rozsah krematoria tvoří převýšená kubická část s atikami s obřadní síní, na kterou navazuje snížená přístavba pro manipulaci s rakvemi a zrcadlově posazená postranní křídla. V nich se nalézají kanceláře, provozní místnosti, místnost pro hlídače, zahradníka, kněze a pitevna.

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí

Centrální část je přístupná po předloženém schodišti a vstup kryje rovná deska. Průčelí člení výrazné lizény, mezi kterými se nachází úzká dlouhá okna. Postranní křídla mají okna stejného tvaru, avšak nižší.

Krematorium je i přes pozdější přestavby významnou stavbou inspirovanou funkcionalismem. Zjevná je inspirace strašnickým krematoriem postaveného v letech 1929 až 1931 Tomášem Amenem dle návrhu Aloise Mezery, stavba v Semilech však zdaleka nedosahuje jeho architektonických kvalit. V rámci zdejší ho regionu se nicméně každopádně jedná o výjimečnou stavbu, jež dokládá pronikání funkcionalismu mimo jeho obvyklá centra do prostředí maloměsta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…