Vinklátová (SLK): Šolcův dům. Kulturní památka unikla demolici, sídlí v ní ochranáři

18.11.2020 22:13

Ačkoliv se dolní centrum Liberce pyšní především současnou architekturou, přesto se zde dodnes, v bezprostřední blízkosti moderních výškových budov, na pravém břehu řeky Nisy dochoval svědek starých časů a jedna z unikátních ukázek lidové architektury – Šolcův dům. Dlouhá léta v něm sídlí Správa chráněné krajinné oblasti Jizerské hory.

Vinklátová (SLK): Šolcův dům. Kulturní památka unikla demolici, sídlí v ní ochranáři
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Liberečané pochopitelně tento dům znají. Návštěvníky města však zpravidla ale překvapí a často se diví, že na tomto místě stojí osamoceně jediný roubený dům,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dům si na vyvýšeném břehu Lužické Nisy nechal postavit v roce 1774 obchodník s plátnem Hans Friedrich Scholz. Objekt je typologicky obdobou sklářských či faktorských domů v oblasti Šluknovska a Novoborska.

Je celý ze dřeva, roubený, v přízemí s vyřezávanými obloukovými podstávkami. Zajímavostí je složitá konstrukce krovu, která je zesílená tak, aby odolala velkému zatížení uskladněných látek. Na jednom z trámů se nachází letopočet 1771. Během let budova vystřídala řadu majitelů, známá je například rodina Tschörnerů, kteří byli majitelé továrny na sukna. 

Po řadě demolic v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století roubenka zůstala z celého bloku osídlení jako jediná osamocená stavba v nově vzniklém parku. Do dnešních dnů je tak zajímavým dokladem dovednosti podještědských tesařů z konce 18. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.