Vinklátová (SLK): Spolek Dubáci připravuje odpoledne, plné zajímavostí

10.07.2018 6:28

Již popáté budou moci lidé navštívit o víkendu 21. – 22. července 2018 v rámci Dnů lidové architektury vybrané stavby lidové architektury typické pro Liberecký kraj. V letošním roce bude zpřístupněno patnáct objektů napříč celým krajem. Kromě prohlídek objektů je na některých místech připraven i doprovodný program pro děti i dospělé.

Vinklátová (SLK): Spolek Dubáci připravuje odpoledne, plné zajímavostí
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Slavnostní zahájení Dnů lidové architektury v Libereckém kraji se uskuteční v sobotu 21. července v Beranově hostinci v Trávníčku. „Ústředním motivem je 100 let od vzniku Československa. Spolek Dubáci připravuje odpoledne plné zajímavostí, například výstavu Českodubsko na historických fotografiích Petra Matouška, přednášku PhDr. Vladimíry Jakouběové, scénku s Antonínem Beranem a Císařem pánem, a další program,“ zve na akci pro celou rodinu Květa Vinklátová, radní pro rezort kultury, památkové péče a cestovní ruch.

Cílem celé akce je přitáhnout pozornost široké veřejnosti k lidové architektuře Libereckého kraje, která je specifická a jistě stojí za pozornost, stejně tak aktivity s ní spojené, jako jsou ukázky řemesel nebo lidové tradice.

Do nabídky objektů zapojených do tradiční akce Dny lidové architektury letos nově zapojil Dlaskův statek v Dolánkách, který je typickou ukázkou tradiční lidové architektury turnovského typu z 18. století a Dolení mlýn č. p. 41 v Bradlecké Lhotě, který je řešen jako zděné stavení s obytným roubeným patrem, vybudované na půdorysném základě ve tvaru nepravidelného písmene T.

Nabídka se také rozšířila o další výjimečný objekt. Je jím tzv. „Harcubova chalupa“ v Harrachově na Novém světě, kde se nachází domácí brusičská dílna skla v podobě, jaká byla na horách běžná. Chalupu z 18. století získal Liberecký kraj od rodiny Harcubových, a nyní je ve správě Severočeského muzea v Liberci. Chalupa bude zpřístupněna pro veřejnost o víkendu od 10 do 17 hodin. „Skupiny návštěvníků do deseti osob v každou celou hodnu provede ředitel Severočeského muzea či některý z jeho pracovníků,“ doplnila Vinklátová.

Slavnostní zahájení celostátních Dnů lidové architektury se uskuteční 21. 7. 2018 v nově zrestaurované národní kulturní památce – Dřevěnce v malebném městě Královéhradeckého kraje Úpici.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…