Vinklátová (SLK): Via ferrata - adrenalinová ochutnávka na Vodní bráně

13.08.2019 21:33

Via ferrata. Dvě cizokrajně znějící slova značí lezeckou stezku, na které se lze rukou přidržovat jistících fixních lan a využívat stupačky a další umělé chyty navrtané do skal. Díky kombinaci adrenalinu a bezpečnosti tento původně alpský sport v posledních letech prožívá velký boom. Jeho ctitelé si přijdou na své i v Libereckém kraji.

Vinklátová (SLK): Via ferrata - adrenalinová ochutnávka na Vodní bráně
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Tento typ stezek je určen pro ty, kteří mají pro strach uděláno. Za takovými adrenalinovými zážitky se běžně jezdí do hor, často i mimo hranice naší republiky. Via ferrata na Riegrově stezce je takovou adrenalinovou ochutnávkou a dobře doplňuje nabídku pro návštěvníky našeho kraje,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Via ferrata zvaná Vodní brána se nachází severozápadně od Semil a nabízí pohled na visutou lávku na Riegrově stezce. Je označená obtížnostmi C a B. Stejně jako na všech podobných trasách, i zde lezci potřebují ferratový set, helmu, rukavice a pevné boty.

Vodní brána začíná příznačně přímo u vody. Od nástupu nejprve lezci absolvují poněkud náročnější pasáž, kde je lehce převislá skála. Během stoupání k vrcholu se pak setkají ještě se dvěma místy s označením obtížnosti C. Krom těchto úseků je ferrata převážně obtížnosti B.

Pozor na poškození přírodního unikátu

Výhodou jsou odpočinková místa po každé těžké části. Cesta nahoru trvá většinou kolem 40 minut a pro ty, co vystoupí až nahoru, je připravena vrcholová knížka pro zápis lezců.

Via ferrata se nachází na území přírodní rezervace Údolí Jizery u Semil a Bítouchova a v oblasti Natura 2000 Údolí Jizery a Kamenice. Předmětem ochrany je zde jedinečné kaňonovité údolí s výskytem chráněných druhů rostlin a živočichů. Proto je důležité se pohybovat jen po vyznačených přístupových trasách, tak aby nedošlo k poškození tohoto přírodního unikátu.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webech ZDE a ZDE, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.