Vinklátová (SLK): Voda z Klikvové louky dříve poháněla brusírnu skla v Bedřichově

08.11.2021 21:45 | Tisková zpráva

Jedním z méně známých, ale přesto zajímavých míst kraje je Klikvová louka – částečně odtěžené rašeliniště, které je od roku 1992 přírodní rezervací. Nachází se v Jizerských horách, severně od Bedřichova, mezi jím a vodní nádrží Josefův důl.

Vinklátová (SLK): Voda z Klikvové louky dříve poháněla brusírnu skla v Bedřichově
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„I když je přírodní rezervace veřejnosti nepřístupná, určitě je pro návštěvníky Jizerských hor, konkrétně Bedřichova a okolí, zajímavá informace, že je poblíž jejich pobytu unikátní přírodní lokalita, kterou je třeba chránit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ochrany požívá rozsáhlé vrchoviště se zlomkem podmáčené smrčiny a pestrými rostlinnými společenstvy, jakými jsou například porosty borovice či rašelinné louky, na nichž se hojně objevuje klikva bahenní. Žije tu i několik druhů pavouků, kupříkladu slíďák lesní nebo rašelinný.

Na začátku 20. století se v místech dnešního chráněného území těžila rašelina. Vytěžená plocha byla v roce 1908 upravena na vodní nádrž a voda z ní sloužila k pohonu strojů v bedřichovské brusírně skla. Celá rezervace leží v nadmořské výšce 768 až 783 metrů a má rozlohu 13,23 hektaru.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.