Vitula (TOP 09): Jihomoravské zastupitelstvo zamítlo nákup akcií Technologického parku Brno

19.09.2019 20:20

Možný nákup poloviny akcií Technologického parku Brno v hodnotě 21,5 milionů eur (cca 550 mil. Kč) byl nejočekávanějším bodem zasedání zastupitelstva Jihomoravského kraje 19. září 2019.

Vitula (TOP 09): Jihomoravské zastupitelstvo zamítlo nákup akcií Technologického parku Brno
Foto: Archiv J. Vituly
Popisek: Jan Vitula

Po více než dvouhodinové diskusi členové krajského zastupitelstva nákup akcií zamítli. Pro nákup akcií hlasovalo 25 členů zastupitelstva, 9 hlasovalo proti a 28 se zdrželo hlasování.

Materiál o nákupu Technologického Parku byl z červnového zasedání zastupitelstvu Jihomoravského kraje stažen. „Já osobně považuji za nešťastné, že zastupitelstvo kraje nenašlo dostatek odvahy k tak zásadnímu a vizionářskému kroku. Dobrou zprávou pro mě je, že hlavním argumentem pro toto negativní rozhodnutí, byl avizovaný zájem města Brna koupit tento akciový podíl. Z mého pohledu by tento výsledek, byl druhým nejlepším řešením. Budu tedy držet palce městu Brnu, aby se tento příslib naplnil,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Vitula. Nákup akcií měl být financován z úvěru. Ve lhůtě pro podání nabídek na nákup akcií byly doručeny 4 nabídky. Jako nejvýhodnější byla vyhodnocena nabídka uchazeče Komerční banka, a.s., která podala nabídku se sazbou 1,75 % p. a. Ve smlouvě o úvěru na nákup akcií Technologického parku Brno byl stanoven úvěrový rámec max. 600 milionů korun. Dle podmínek úvěru měl začít Jihomoravský kraj splácet úvěr v roce 2022, poslední splátka měla být uhrazena v roce 2035.

Technologický park je firma, která v Brně pronajímá kanceláře o rozloze 60 000 metrů čtverečních inovativním firmám a výzkumným institucím a existuje přes 20 let. Polovinu akcií od začátku vlastní Brno a Vysoké učení technické, druhá polovina patří britské firmě P&O, která je chce delší dobu prodat. K dispozici má firma ještě 60 000 metrů čtverečních pro stavbu kanceláří a dalších 60 000 metrů má sloužit podle územního plánu pro bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…