Vláda ČR blahopřála Siru Nicholasi Wintonovi k životnímu jubileu

12.05.2014 20:18

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky na svém dnešním jednání rozhodl, že zašle blahopřejný dopis Siru Nicholasi Wintonovi k úctyhodnému životnímu jubileu 105 let.

Vláda ČR blahopřála Siru Nicholasi Wintonovi k životnímu jubileu
Foto: Li-Sung / Wikimedia commons
Popisek: Sir Nicholas Winton

Sir Nicholas Winton, narozený 19. května 1909 v Londýně, zachránil v roce 1939 z území tehdejšího pomnichovského Československa a následně protektorátu před transportem do koncentračních táborů 669 převážně židovských dětí, kterým zajistil odjezd vlakem do Spojeného království. Sir Winton zcela nezištně o své činnosti nehovořil, dokud jeho manželka v roce 1988 nenalezla seznamy zachráněných dětí na půdě domu Wintonových.

V roce 1998 vyznamenal prezident České republiky Václav Havel Sira Nicholase Wintona řádem T. G. Masaryka. V roce 2002 byl Nicholas Winton britskou královnou povýšen do šlechtického stavu.

Vláda dnes na základě návrhu ministra Martina Jurečky rozhodla o zaslání blahopřejného dopisu u příležitosti Wintonova úctyhodného životního jubilea 105 let:

Vážený Sire Wintone,

u příležitosti Vašich úctyhodných narozenin si Vám Vláda České republiky dovoluje zaslat co nejupřímnější pozdravy spolu s přáním pevného zdraví. Nezištný hrdinský čin, který jste vykonal pro 669 dětí z Československa Vám naše země nikdy nezapomene a bude za něj vždy vděčna.

Záchrana tolika dětských životů je zcela mimořádným činem odvahy, aktem, jenž přesahuje svým významem hranice naší republiky. Svým rozsahem je nesmírně významným i v evropském kontextu a nastavuje vysoké měřítko pro morální hodnoty ve společnosti. Váš čin je vzorem pro mladou generaci. Česká společnost i Vláda České republiky si vysoce cení Vaší chrabrosti a šlechetnosti, již jste prokázal.

Vážený Sire Wintone, ještě jednou dovolte, abychom Vám jménem celé naší země poděkovali a popřáli vše nejlepší k Vašemu životnímu jubileu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…