Vláda zahájila projednávání státního rozpočtu pro rok 2015

11.09.2014 9:17

Členové kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky začali ve středu 10. září 2014 projednávat návrh zákona o státním rozpočtu pro Českou republiku pro rok 2015. Vláda plánuje posílit příjmy rozpočtu, podpořit hospodářský růst a zaměstnanost a bránit dalšímu zadlužování ČR.

Vláda zahájila projednávání státního rozpočtu pro rok 2015
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

Prioritou kabinetu předsedy vlády Sobotky je posílit příjmovou stránku rozpočtu státu například lepším výběrem daní či zdaněním hazardu. Úspory přinese především hospodárnější nakládání s veřejnými prostředky (omezení outsourcingu, efektivnější řízení likvidity státu, centralizace nákupů zboží a služeb).

Náplní nového státního rozpočtu budou také investice do dopravy, zvýšení platů státních zaměstnanců o 3,5 % či podpora exportu. Kromě prorůstových opatření chce schválením rozpočtu vláda podpořit také zaměstnanost a investice a udržet schodek státního rozpočtu i v dalších letech pod 3 % HDP. Rozpočet dále počítá s navýšením platů lidí, kteří se starají o seniory, postižené a další potřebné.

Návrh státního rozpočtu projedná vládní kabinet na svém pondělním jednání také s členy Asociace krajů ČR a následně ve středu 17. září se zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů. V jednání o návrhu státního rozpočtu pak bude vláda pokračovat na své schůzi 22. září.

Přehled plnění priorit vlády uvedených v Programovém prohlášení vlády ČR a výhled od budoucna

Vláda se dnes na svém jednání zabývala také hodnocením plnění priorit programového prohlášení. Prioritou kabinetu premiéra Sobotky i nadále zůstává oživení ekonomiky, snížení nezaměstnanosti a zlepšení životních podmínek občanů ČR. Řadu těchto cílů se vládě daří postupně naplňovat, což ukázaly i nedávné bilanční cesty po ministerských resortech.

Již po půl roce vládnutí vláda zrealizoval velké množství významných závazků:

  1. Zavedení druhé snížené 10% sazby DPH na léky, knihy a nezbytně nutnou dětskou výživu
  2. Zrušení Julínkových zdravotnických poplatků (za recept i za ambulantní ošetření)
  3. Obnovení plné valorizace penzí (plus slevy na dani pro pracující důchodce)
  4. Zvýšení slevy na dani na druhé a další dítě (plus porodné i na druhé dítě)
  5. Obnovení tzv. zelené nafty
  6. Realizaci dlouho odkládaného zákona o státní službě

Do konce letošního roku chce vláda splnit i další závazky z plánu legislativních prací, jako je:

  1. Novela zákona o VZP a dalších zdravotních pojišťovnách
  2. Zákon o prokazování původu majetku a možnosti jeho odčerpávání
  3. Novela zákona o vysokých školách
  4. Novela zákona o ochraně spotřebitele
  5. Věcný záměr zákona o podpoře sportu
  6. Věcný záměr zákona o liniových stavbách
  7. Věcný záměr zákona o veřejných zakázkách
  8. Zvýšení minimální mzdy
  9. Způsob ukončení II. důchodového pilíře

Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury

Na středeční schůzi vláda také zahájila jednání o rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2015. Ten bude navýšen s cílem podpořit investice do dopravní infrastruktury, z nichž bude většina investována do výstavby a údržby silnic a dálnic. Vláda chce navýšením fondu zároveň umožnit plné vyčerpání zdrojů Operačního programu doprava 2007–2013, pro který je rok 2015 posledním, ve kterém lze tyto prostředky čerpat.

Jmenování nových členů do Rady pro výzkum, vývoj a inovace

Vláda dnes na svém zasedání schválila jmenování devíti nových členů do Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Současným předsedou Rady je MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace. Rada je tak kompletní. Nově jmenovanými členy jsou: PhDr. Pavel Baran, CSc., prof. Ing. Petr Dvořák, CSc., doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA, doc. Ing. Štěpán Jurajda, Ph.D., doc. RNDr. Jan Konvalinka, doc. Ing. Jaroslav Machan, CSc., Mgr. Arnošt Marks, PhD., prof. MUDr. Eva Syková, DrSc, FCMA a prof. MUDr. Julius Špičák, CSc.
Rada pro výzkum, vývoj a inovace poprvé zasedne 16. září.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky dále schválil změnu nařízení vlády k nápravě některých komunistických křivd. Novela přiznává nárok na odškodnění bývalým příslušníkům PTP i za dobu jejich služby v tzv. technických praporech. Dále vláda zahájila projednávání rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…