Vlasák (ODS): Pravidla pro čerpání evropských fondů schválena

20.11.2013 16:55

Evropský parlament schválil tento týden legislativu, podle které se budou řídit pravidla čerpání evropských fondů od roku 2014. Právě tyto podmínky určí, jakým způsobem Česká republika bude smět čerpat 20,513 mil. eur (asi 550 miliard korun) v následujících deseti letech. Jak říká místopředseda EP Oldřich Vlasák (ODS), podmínky by se měly oproti současnosti zjednodušit.

Vlasák (ODS): Pravidla pro čerpání evropských fondů schválena
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Oldřich Vlasák

„Podařilo se omezit byrokracii, snížit počet nadbytečných kontrol a dát větší prostor zejména větším městům na rozhodování, jak peníze nejlépe využít. Sjednocují se také podmínky čerpání různých fondů; kupříkladu v Programu rozvoje venkova bude nevratná DPH také uznatelným výdajem, což malým obcím zlevní investiční projekty o pětinu,“ říká Oldřich Vlasák.
 
Během hlasování se také podařilo uhájit prioritu pro tzv. tvrdé infrastrukturní projekty. Snahou Evropské komise a některých poslanců totiž bylo podmínit vyplácení prostředků plněním určitých makroekonomických nebo sociálních cílů, které ovšem do pravomoci EU nespadají.
 
Evropský parlament také potvrdil seznam prioritních dopravních staveb, u kterých se počítá se spolufinancováním ze strany EU. Česká republika podle Vlasáka nedopadla v těžkých jednáních vůbec špatně. "Program CEF (Connecting Europe Facility) má urychlit dokončení transevropských dopravních, telekomunikačních a energetických spojení. Do roku 2020 v něm na dopravu bude k dispozici skoro 30 miliard eur," říká Oldřich Vlasák. Pochvaluje si také, že tento tzv. Nástroj pro propojení Evropy může významně pomoci dobudovat naši páteřní infrastrukturu, která je v porovnání s členskými státy západně od našich hranic stále nedostatečná. "Obzvláště dobrou zprávou je, že se dopředu počítá s podporou neustále oddalovaných staveb, jako napojení dálnice D11 na Polsko, vybudování severního spojení Praha-Ostrava, vedoucího po R35/R55 přes Hradec Králové, či se stavbou vysokorychlostní železniční spojení na Německo a Polsko,“ dodává Vlasák.

Ing. Oldřich Vlasák
místopředseda EP
zastupitel statutárního města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…