Vodička (ČSSD): Zachovejme ÚVV

20.02.2019 5:36

Ústřední výkonný výbor české sociální demokracie je demokratickým zástupcem členstva ČSSD a reprezentantem členské základny. Je demokratickým parlamentem strany mezi sjezdy. Jeho odstranění by narušilo demokratický charakter organizace strany a porušilo tak zásadu, že členstvo strany se podílí na důležitých rozhodnutích týkajících se politiky a uspořádání stranické práce.

Vodička (ČSSD): Zachovejme ÚVV
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Případná referenda nemohou nahradit diskusi ÚVV! Rozhodování o stěžejních otázkách politiky strany by tak bylo přesunuto do předsednictva strany, které by mohlo rozhodovat bez průběžné konzultace a kontroly členské základny, reprezentované Ústředním výkonným výborem. Došlo by přitom k porušení práva na zastoupení komisí mládeže a žen, zahraničního regionu atp. Strana by tím ztratila demokratickou strukturu své organizace a přiblížila by se autokratickému útvaru ovládanému veškerou mocí vedoucího grémia. Takový autoritativní model je pro sociální demokracii, která vždy byla baštou demokracie, i v dobách, kdy naše země se octly pod diktátem moci jednoho vůdce nebo jedné strany, naprosto nepřijatelný.

My, zástupci zahraničního regionu jako pokračovatelé sociální demokracie v exilu, proto rozhodně protestujeme proti snaze zrušit ÚVV. Považujeme však za smysluplné, počet členů ÚVV byl do jisté míry redukován. Likvidaci ústředního výkonného výboru bychom museli považovat za hrubé znevážení čtyřicetiletého boje v exilu o udržení strany, její činnosti na mezinárodním poli a jejího úsilí o zachování její demokratické organizační struktury, která byla obnovována řádnými sjezdy v exilu. Tato činnost exilové strany a demokratické obnovování jejích orgánů vedly nakonec k tomu, že Lidový dům byl soudním rozhodnutím vrácen zpět do rukou české sociální demokracie.

Navrhujeme proto, aby březnový sjezd v Hradci Králové se zabýval eventuální redukcí ÚVV na únosný počet zástupců nižších složek strany, nikoli však otázkou zrušení tohoto orgánu, zajišťujícího demokratický charakter naší strany.

Shrnuto a podtrženo: Zachovejme ÚVV!

Karel Hrubý, poslední předseda exilové ČSSD
Karel  Vodička, člen ÚVV, mluvčí regionu zahraničí – exil
Josef Och, člen ÚVV
Božena Ochová, členka ÚVV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…