Vojta (ANO): Břeclav nečeká na zákon, smlouvy zveřejňuje už teď

28.02.2016 9:21

Města a obce budou mít povinnost zveřejňovat uzavřené smlouvy až v polovině roku 2016, břeclavská radnice ale tak dlouho čekat nehodlá. Všechny uzavřené smlouvy a objednávky nad 50.000 korun začala zveřejňovat už do 1. ledna 2016.

Vojta (ANO): Břeclav nečeká na zákon, smlouvy zveřejňuje už teď
Foto: breclav.eu
Popisek: Milan Vojta, ANO

Jednou z cest, jak zvýšit transparentnost rozhodování, je zveřejňování učiněných rozhodnutí včetně uzavřených smluv. Jejich zveřejňování je nejlepší obranou proti předraženým zakázkám, zbytečným nákupům nebo nevýhodným prodejům.

„Je to náš příspěvek k otevřenosti radnice vůči občanům. Lidé si tak budou moci snadno zjistit, jak se v jejich městě hospodaří s veřejnými prostředky. K tomu, že dáme občanům možnost lepší kontroly, jsme se zavázali v našem programovém prohlášení a považujeme to za důležitý krok," uvedl místostarosta Milan Vojta (ANO).

Břeclav bude ke zveřejňování smluv využívat již existující Portál veřejné správy (https://portal.gov.cz/), na kterém je odkaz Registr smluv. Odkaz bude umístěn také na internetových stránkách Města Břeclav ZDE.

První smlouvy Břeclavi už jsou na internetu

Úplně prvním zveřejněným dokumentem byl dodatek ke smlouvě Městské policie Břeclav s dodavatelem, týkající se pronájmu optických vláken, která byla zveřejněna na internetu už 22. prosince 2015. Z dalších smluv již nyní dostupných na síti jsou to například nákup výpočetní techniky pro ZŠ Slovácká, nákup automobilu pro městskou policii nebo poskytnutí finanční podpory provozovateli autobusové dopravy ve městě. Ze zveřejněných objednávek pak jde o pracovní oděvy a obuv nebo o odstranění havárie ústředního topení.

„Každý občan si nyní může odkudkoliv zkontrolovat, na co město používá prostředky daňových poplatníků. Veřejně a snadno dostupná je nyní nejen výše poskytnutých prostředků a jejich příjemce, ale i všechny smluvní podmínky a další detaily. Dříve museli občané žádat o každý dokument, který je zajímal, dle zákona a úředníci mohli vyhovět nebo odmítnout v rámci správní lhůty; dnes je otevřenost vůči občanům samozřejmostí, a tím, že jsme ke zveřejňování přistoupili dlouho před účinností zákona, dokazujeme, že Město Břeclav nechce a nebude před lidmi nic skrývat,“ uvedl radní Svatopluk Pěček.

Smlouvy Města Břeclav jsou dostupné ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…