Volfová (ANO): Je na co se těšit

01.04.2021 5:35

Na vodním hradě Lipý chystají novou expozici.

Volfová (ANO): Je na co se těšit
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Jitka Volfová

Na maximum se snaží čas, kdy je v naší zemi téměř všechno uzavřené, využít pracovníci příspěvkové organizace města Kultura Česká Lípa. Na vodním hradě Lipý, který do své správy znovu získali před rokem, chystají pro návštěvníky novou expozici o historii hradu.

Anketa

Přivolali byste policii na shlukující se a popíjející spoluobčany?

30%
70%
hlasovalo: 12902 lidí

Nová expozice vznikne v bývalém bytě kastelána, který se nachází v prvním patře domku „nalepeném“ na branské věži, kudy se do hradu vchází. Expozice by měla návštěvníky ještě podrobněji seznámit s historií hradu i České Lípy. Prvním exponátem v upravených prostorách je historický model České Lípy, který doposud stál před kanceláří starostky v budově radnice na nám. T.G.M.

„Na přesném složení exponátů na novém prohlídkovém místě ještě pracujeme. Spolupracujeme při tom nejen s vlastivědným muzeem, ale také místními uznávanými historiky. Chceme, aby expozice byla v souladu s historickými poznatky, ale aby zároveň byla pro návštěvníky atraktivní,“ upřesnil radní pro kulturu, sport a cestovní ruch Michal Prokop, který na vzniku nové expozice aktivně spolupracuje.

„Prostory byly poměrně dost zanedbané, hodně práce nám dalo je upravit do podoby, ve které jsou nyní. Museli jsme zbrousit a nalakovat podlahu, vymalovat. Kromě nové expozice pracujeme také na stavbě nového podia na nádvoří hradu, kde jsou také zbrusu nové dřevěné lavičky. Už se moc těšíme, až budeme moci na hradě opět přivítat návštěvníky,“ uvedla Tereza Vraná, ředitelka p.o. Kultura Česká Lípa.

„Myslíme také na to, abychom lidem nabídli na hradě atraktivní program, který by je sem přilákal i mimo prohlídky. Na říjen letošního roku proto připravujeme akci, která nemá v České Lípě obdoby. Moc bych si přála, aby vše vyšlo a epidemiologická situace nám dovolila akci uspořádat tak, jak ji připravujeme. Podrobnosti je prozrazovat zatím předčasné, ale určitě je na co se těšit,“ doplnila starostka České Lípy Jitka Volfová. 

V současné době je v rámci prohlídky vodního hradu Lipý možné navštívit nádvoří, hradní sklepení a branskou věž. Návštěvníci pak mohou zavítat také do Centra textilního tisku, které stojí v těsném sousedství hradu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…