Volný (Volný blok): Skutečnost, že Hana Lipovská kandiduje, není protizákonná

17.09.2021 20:48

Projev na 118. schůzi Poslanecké sněmovny 17. září 2021 k návrhu na odvolání Hany Lipovské z Rady České televize

Volný (Volný blok): Skutečnost, že Hana Lipovská kandiduje, není protizákonná
Foto: archiv
Popisek: Lubomír Volný

Já proto, aby bylo jasné, že tady někdo jedná účelově, protože neexistuje žádný precedens, nic, tak tady budu citovat z veřejných zdrojů, iDNES a podobně. Zákon nezavádí neslučitelnost funkce Rady ČT s kandidaturou na funkci poslance. To je pro vás, paní kolegyně Sommerová, prostřednictvím pana předsedajícího. Není ani možné použít analogii, neboť zákon o České televizi je veřejnoprávní předpis, což aplikace tohoto výkladu vylučuje.

Skutečnost, že Hana Lipovská kandiduje tedy není protizákonná. Vysvětlil pro iDNEScz. právník Aleš Rozehnal, který je také autorem odborné knihy Mediální právo. Ani druhé oslovení, právní oslovení redakcí i.Dnes si nemyslí, že je setrvání Lipovské v Radě ČT během kandidatury protizákonné, jednoduše, protože kandidaturu ve volbách zákon přímo nevylučuje. Proti české legislativě to není. Až v okamžiku zvolení poslankyní by se dostala do kolize se zákonem o České televizi, uvedl právní František Vyskočil z advokátní kanceláře Vyskočil, Krošlajn (?) a partneři.

Já bych..., abychom to mohli třeba hned ukončit, protože jinak tady budeme opravdu hodiny a hodiny zbytečně, bych chtěl od paní Sommerové, prostřednictvím pana předsedajícího, jestli máte nějaká právní rozbor, a čí právní rozbor, nebo nějaký rozsudek, nebo nějakou... cokoliv z minulosti, co by podporovalo váš názor. Máte právní názor. Mě by zajímalo, jak jste ho získala. Vy jste tady jenom uvedla své dojmy, a neuvedla jste žádný rozbor, neuvedla jste žádný názor, neuvedla jste žádný rozsudek, neuvedla jste žádné rozhodnutí Poslanecké sněmovny v minulosti. Vy prostě chcete jenom odvolat člověka, který vám šlape na penězovod, protože vy jste na tom penězovodu s ČT také nějakým způsobem jako tvůrkyně závislá. A vy prostě chcete pomoct svým kamarádům, kteří vám ten penězovod plní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…