Vondra (ODS): Vive La France, Nucléaire

07.12.2021 9:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k významu jádra jako bezemisního zdroje energie

Vondra (ODS): Vive La France, Nucléaire
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Naše nově ustavená jaderná platforma v Evropském parlamentu navštívila tento týden Světovou nukleární výstavu ve Villepinte na předměstí Paříže. Jde o největší veřejný display novinek v oblasti jaderného výzkumu na světě. Návštěvou jsme chtěli jasně demonstrovat, že v EP nejsou jen aktivisti a hysterici, kteří jádro omezují a zakazují, ale taky lidi, kteří mu fandí a bojují za jeho zrovnoprávnění s dalšími bezemisními zdroji energie.

Francie se konečně probudila. Loni výstava kvůli covidu nebyla, teď ji naopak uspořádali s veškerou parádou. Jednali jsme se šéfy všech klíčových organizací a firem, které se ve Francii podílejí na celém jaderném cyklu – od CEA (jaderný výzkum), Orano (těžba a zpracování uranu), Framatome (výroba reaktorů, odpad) až po EdF (výstavba a provoz elektráren). Francie vyrábí z jádra 70% elektrické energie, emituje díky tomu nejmíň uhlíku v kontinentální Evropě a cena elektřiny pro koncové zákazníky je výrazně nižší než v Německu. Fakt to stojí za pozornost. Češi mají ve Francii v této oblasti skvělé renomé. A jsou vidět, všude nás jmenovali jako důležitou součást „jaderného klubu“.

Například pod CEA spadá Cadarache v Provenci – největší centrum nukleárního výzkumu v Evropě. Staví se tu ITER, mezinárodní experimentální reaktor pro termonukleární fúzi – velká naděje na vyřešení našeho hladu po energii. A zároveň se tu dokončuje reaktor Julese Horowitze pro testování materiálů a jaderných paliv. Jde o mezinárodní konsorcium, jehož důležitým členem je Centrum výzkumu v Řeži u Prahy. Model 100 MW reaktoru je na snímku. Na dalším je pak nově vyvíjený superbezpečný palivový článek.

Mimochodem – Francie je velmi pokročilá i ve vývoji znovuzpracování použitého jaderného materiálu. To vyřeší problémy s odpadem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…