Vondra (ODS): Žlutá karta pro Green Deal. Co to znamená?

08.11.2021 10:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k odmítnutí unijní úpravy zdanění energií Senátem

Vondra (ODS): Žlutá karta pro Green Deal. Co to znamená?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Každý jednotlivý nápad (celkově čtrnáct legislativních návrhů známých jako Fit for 55) bude muset projít Evropskou radou, kde se i českému premiérovi nabídne šance do věci ještě promluvit – ovšem bez možnosti veta, to je už passé... Škoda.

Evropskou radu tvoří (převážně) premiéři členských států. K národním parlamentům už jednotlivá opatření nedoputují, souhlas zástupců lidu bude simulovat Evropský parlament. Ten je ovšem ještě radikálnější než Komise, takže na to spoléhat v žádném případě nelze.

Poslední možnou formou protestu je odůvodněné stanovisko národních parlamentů, lidově řečeno žlutá karta pro Komisi. Pokud tuto žlutou kartu vytáhne aspoň třetina národních parlamentů EU, je Komise povinna se nad daným návrhem ještě jednou zamyslet (ne, není povinna jim vyhovět).

Senát schválil odůvodněné stanovisko pro návrhy: zdanění energetických produktů a elektřiny; zavádění infrastruktury pro alternativní paliva, zpřísnění výkonnostních norem pro emise CO2 pro nové osobní automobily a nová lehká užitková vozidla; podpora energie z obnovitelných zdroj; podpora energetické účinnosti; revize systému EU ETS a rezervy tržní stability.

I když budeme sami, žlutá karta trochu vyztuží vyjednávací pozici nového premiéra v Bruselu... Musíme vyzkoušet všechno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice