Vondra (STAN): V Brně jsme postavili solidní základy

12.11.2018 6:34

Starostové a nezávislí v podzimních komunálních volbách těsně nepronikli do Zastupitelstva města Brna. V průměru jim chybělo pouhých 35 volebních lístků na městskou část. Přesto úvodní zklamání rychle vystřídalo objektivní zhodnocení situace.

Vondra (STAN): V Brně jsme postavili solidní základy
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Před rokem a půl tu žádný STAN nebyl. S minimálním rozpočtem jsme o sobě dali vědět, uspěli jsme v městských částech a jsme připravení růst,“ říká předseda OS STAN Brno Radomír Vondra.

274 069 absolutních hlasů získali kandidáti STAN na magistrátní kandidátce. Děleno počtem zastupitelů 55 získáváme přibližnou hodnotu 5 575 obálek pro celou kandidátku STAN. „Nejlepších výsledků jsme dosáhli v Tuřanech (18,15 %) a v Medlánkách (17,34 %), tedy tam, kde máme starosty, kteří se ke STANu otevřeně a dlouhodobě hlásí,“ říká krajská předsedkyně Ing. Jana Krutáková.

V městských částech dopadl STAN na jedničku. Z celkového počtu jednadvaceti kandidátek, které STAN podporoval, bylo sedm vítězných – Jehnice (28,36 %), Kníničky (43,03 %), Medlánky (55,1 %), Ořešín (34,43 %), Brno-sever (30,56 %), Tuřany (46,9 %) a Útěchov (49, 51 %). „Vítězství ve čtvrtině Brna považuji za skvělý výsledek. Navíc se naše kandidátky dostaly do zastupitelstva v dalších deseti městských částech,“ připomíná Vondra, který je hrdý na vzedmutí brněnských Starostů a nezávislých.

„Na jednu kandidátku jsme dostali šest starostů, tři místostarosty a několik nezávislých spolupracujících subjektů. Odvedli jsme ohromný kus práce a členská základna se nám v posledních dvou letech výrazně znásobila. To je hlavní výsledek těchto voleb. Že jsme získali zkušené lidi, kteří se v budoucnu zcela jistě prosadí,“ dodává Vondra.

„Bohužel hlavní cíl v podobě magistrátu jsme nesplnili, ale vzhledem ke skromnému rozpočtu a roztříštěnosti středopravého spektra jsme od počátku věděli, že to bude extrémně těžké a těsné. Ale vydali jsme se vlastní cestou a teď jsme čtyři roky připravení pracovat, abychom příště už výsledky z městských částí na magistrát přetavili,“ věří starosta Tuřan Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.