Vondráček (ANO): Myslím si, že ta anonymita je alfa omega

12.01.2023 18:45

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 12. ledna 2023 k vládnímu návrhu zákona o ochraně oznamovatelů

Vondráček (ANO): Myslím si, že ta anonymita je alfa omega
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Radek Vondráček (ANO)

Děkuji, velmi stručně. Přihlásil jsem se k faktické poznámce po vystoupení pana předsedy Michálka. Když jsem říkal, že to je úžasné, že poslouchám ty věty, jak je to fundamentální součástí boje proti korupci. Chtěl jsem se zeptat. No a proč to teda té vládě trvalo víc než rok, než jsme se k tomu dostali, když to měli vlastně napsané a hotové už v tom minulém volebním období? Následně vystoupil pan předseda Benda a v podstatě mi na můj dotaz odpověděl.

Takže v rámci té čtyřkoalice by se z mého pohledu zřejmě měly ty strany jasně vyprofilovat a říci tedy, jak se k tomu staví. S tím argumentem pana předsedy Bendy souhlasit nemůžu, protože my se tady nebavíme o přestupcích za 500 korun. Tady se bavíme třeba o přestupcích proti majetku, které odlišuje od krádeže opravdu třeba jenom výše škody. A jak má ten dotyčný zjišťovat, jestli ta škoda byla 51 tisíc korun nebo 30 tisíc korun? Pro něho je to stěžejní, protože jemu se té ochrany buď dostane, nebo se mu té ochrany nedostane.

Jestliže má člověk vystoupit z komfortní zóny a riskovat v podstatě svoje zaměstnání - samozřejmě že to s sebou ta rizika nese - tak si to sakra třikrát rozmyslí. My musíme vytvořit takové podmínky, aby to oznámení poskytl nebo aby to oznámení udělal. Opravdu je to nástroj, který se osvědčil. Znovu připomínám, že implementační lhůta uplynula v prosinci 2021 a jsme v roce 2023.

Takže já rozumím těm jednotlivým argumentům a i jsem se pousmál, když to tady pan předseda Benda říkal. Ale myslím si, že ta anonymita je alfa omega a bez té anonymity to nemůžeme poslat dál. Tak já doufám, že se to ve druhém čtení napraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.