Vondráček (ANO): Nebylo by lepší přestat za každou cenu hledat někoho na vyjednanou židli?

28.11.2021 14:51 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vyjádření pirátského kandidáta na post ministra pro legislativu Šalomouna o účasti soudců v legislativní radě vlády

Vondráček (ANO): Nebylo by lepší přestat za každou cenu hledat někoho na vyjednanou židli?
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Radek Vondráček (ANO)

Poté co pirátský Jakub Michálek - poslanec oznámil své rozhodnutí, že se nebude ucházet o post ministra pro legislativu, hledali Piráti nějakého náhradníka. Do čela Legislativní rady vlády teď posílají bývalého zastupitele města Třebíč za Věci veřejné a advokáta Michala Šalomouna.

Ten v rozhovoru pro iROZHLAS.cz prohlásil: “Bude třeba změnit legislativu, aby se soudcům umožnila účastnit na Legislativní radě vlády. Myslím, že by to kvalitě legislativy prospělo.”

Jenže to má háček. Upravit zákon tak, jak si to představuje budoucí ministr, zkrátka nejde.

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Pan Šalamoun chce změnit zákon a přitom ho asi vůbec nezajímá, že se v minulosti k této problematice už vyjadřoval Ústavní soud ve svém nálezu č. 349/2002, podle kterého zásada neslučitelnosti funkcí vyjádřená v čl. 82 Ústavy ČR nemůže být porušována ani tím, že by zákon připouštěl možnost působení soudců v orgánech moci výkonné, případně moci zákonodárné.

To znamená, že působení soudců v orgánech ministerstva, vlády nebo obou komor parlamentu je v rozporu s principem dělby moci. Nehledě k tomu, že osobní a mimosoudní vazby, k nimž při takové činnosti dochází, nevyhnutelně zvyšují pravděpodobnost možného střetu zájmů a činí tak nestrannost v podobě nepodjatosti soudců zpochybnitelnou.

Proto je změna zákona, jak ji zamýšlí kandidát na ministra pan Šalamoun, nesmysl.

Tak si říkám, jestli by opravdu nebylo lepší, kdyby Piráti přestali za každou cenu hledat někoho na už vyjednanou židli pana Michálka. Rozumnější bude nechat Legislativní radu vlády i nadále pod Ministerstvem spravedlnosti, jak to bylo doposud. Kromě jiného tím ušetří daňovým poplatníkům spoustu miliónů za dalšího ministra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.