Vondráček (ANO) přijal tři členy "osmi statečných"

11.06.2018 9:09

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radek Vondráček přijal v prostorách své kanceláře tři členy "osmi statečných“ Pavla Litvinova, Taťánu Bajevovou a Viktora Fajnberga.

Vondráček (ANO) přijal tři členy "osmi statečných"
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Radek Vondráček (ANO)

Skupina, pro niž se vžilo označení "osm statečných", měla odvahu na moskevském Rudém náměstí 25. srpna 1968 uspořádat demonstraci pod heslem „Za naši a vaši svobodu“ na protest proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Při příležitosti 50. výročí Pražského jara jim ministr zahraničních věcí ČR udělí vyznamenání Gratias agit.

Radek Vondráček předal milým hostům pamětní medaile, poté okomentoval historické souvislosti: "Varšavská smlouva byla pravděpodobně jediným paktem v moderních dějinách lidstva, který napadal svoje vlastní členské státy. Narodil jsem se v Československu až po invazi vojsk, v době jejich "dočasného pobytu", který skončil až po kolapsu komunistických režimů a Sovětského svazu. Invazí do Československa se sovětský režim historicky zkompromitoval. Odvaha "osmi statečných" ukázala, že jsou lidé, kteří se nesmířili se systémem, komunismus u nich nedokázal vymazat odvahu ke svobodnému myšlení a k solidaritě. Chtěl bych jim touto cestou poděkovat za to, co učinili pro naši svobodu a pro rychlejší pád komunismu v Evropě."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL