Vondráček (TOP 09): A jsem opět u vzdělanosti, ne však u vzdělání

14.07.2021 8:38

Všichni jistě s uspokojením sledujeme trend zvyšujícího se podílu počtu mladých lidí s dosaženým vyšším sekundárním a terciárním vzděláním. Je však nutné konstatovat, že tento trend není synonymem vzdělanosti českého národa.

Vondráček (TOP 09): A jsem opět u vzdělanosti, ne však u vzdělání
Foto: TOP 09 / David Tesar
Popisek: Jiří Vondráček

Vzdělanost je věcí objektivní, tedy tím, co každému národu trvale náleží a přenáší se z generace na generaci a naproti tomu vzdělání je spojeno s konkrétním člověkem. Vzdělanost se projevuje především v hodnotách, postojích, jednání a chování celé společnosti. Vzdělanost nelze posuzovat jen podle stupně dosaženého vzdělání. Je to schopnost celé společnosti nejen se učit z kulturní a sociální zkušenosti, ale též schopnost produkovat nové poznatky a využívat je ke svému rozvoji a zvládat spolu s ostatními změny, které přináší současný svět.

V souvislosti s tímto obecným úvodem s uspokojením konstatuji, že preference koaličního spojení Spolu neklesají, ale jsou naopak stabilní a v poslední době mírně stoupají. Vzdělanost voličů koalice Spolu jistě není nutné hlouběji diskutovat. Ale vzdělanost českého národa určitě ano – důvody jsem popsal již v mnoha svých předchozích článcích a souvisí i s potenciálem voličské základny ANO, SPD, ČSSD, KSČM a neposlední řadě pozoruhodného až tragikomického hnutí Přísaha. Často se táži sám sebe, proč se najdou lidé, kteří politiky těchto stran považuji za své ikony, mesiáše a spasitele. A zde bych opět mohl zhmotnit zoufalství a beznaděj, která nás v posledních letech pod vedením vládnoucí koalice provází a na kterou v poslední době mnozí zapomínají též v souvislosti s údajnou vzrůstající preferencí ANO? I paměť je nedílnou a důležitou součástí vzdělanosti.

Je také čas se pozastavit nad plánovanou cestou Miloše Zemana do Číny – výsledek této cesty je zbytečné vzhledem k výsledkům jeho předchozích podobných návštěv jakkoliv komentovat. Odpověděl bych otázkou – kam jinam? Ještě by snad mohl stihnout do konce svého volebního období jednu návštěvu u Vladimira Vladimiroviče nebo snad i u Viktora pro pochvalu za to, že Andrej Babiš, se kterým „pozitivně“ symbioticky interaguje, se postavil odmítavě k postoji sedmnácti lídrů států EU k Orbánovu zákazu osvěty o sexuálních menšinách ve školách?

Ale podobně jako v případě dlouhodobého bezprecedentního uzavření škol, ve kterém jsem v souvislosti nejen s jistě nezapomenutelnou Babišovou „úřednickou maturitou“ spatřoval i jeho benefity, se pozastavím i nad zničujícím tornádem na Moravě – i zde spatřuji jeho přínos především  v souvislosti s neuvěřitelnou solidaritou Čechů vyrazit na zteč a Moravě na pomoc. Tento národ má v sobě spoustu zdravého a dobrého a silné sociální cítění a toho si velice vážím. Již méně si však vážím snahy této vlády za pokus „znárodnit“ charitativní účty, na které lidé nezištně přispěli.

Přesto platí již vyřčené - vše souvisí se vším, ale především se vzděláním. Jsem-li vzdělaný, přemýšlím o těch skutečných hodnotách, jsem schopen se stále učit a o všech rozhodnutích důkladně přemýšlet – takoví lidé však populistům obecně vadí a nemají je rádi. Nedostatečná vzdělanost ohrožuje národ a populisté si na její zdánlivou podporu pouze hrají.

JIŘÍ VONDRÁČEK, ČLEN TOP 09 JABLONEC NAD NISOU

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…