Votava (ČSSD): Nikdo za Babišem s čepicí chodit nebude

20.06.2016 11:39

Václav Votava k výrokům Andreje Babiše

Votava (ČSSD): Nikdo za Babišem s čepicí chodit nebude
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

Nemohu nechat bez povšimnutí výroky ministra financí A. Babiše směrem k sestavování rozpočtu na rok 2017.  Výroky v tom smyslu, že pokud bude deficit vyšší než 60 miliard, bude on a hnutí ANO hlasovat proti rozpočtu a bude tak rozpočtové provizorium. “Já budu v provizoriu a všichni budou chodit za mnou a já budu rozhodovat a oni budou chodit s čepicí, “ nechal se slyšet ministr Babiš.

Tak za prvé: nepředpokládám, že by někdo prosazoval vyšší deficit, než v koalici dohodnutých 60 miliard. A i kdyby. Pohrávat si s myšlenkou uvrhnout naši zemi do rozpočtového provizoria? Ohrozit mimo jiné čerpání evropských peněz a realizaci investic? Takto uvažuje nahlas ministr financí?

Za druhé: státní rozpočet není Babišův. Ministr Babiš není jeho vlastníkem. Je to rozpočet koaliční vlády, která ho také ve sboru schvaluje a konečné slovo pak vyjádří hlasováním Poslanecká sněmovna. Tak to v zemích, kde stát není firma o jednom majiteli, prostě chodívá.

Za třetí: povýšenecké a naduté výroky typu, že oni za mnou budou muset chodit s čepicí, ať si nechá pro manažery svých firem. Ministr financí je správcem státní kasy a není nějakým pašou, který sedí na truhlici zlaťáků a blahosklonně určí, komu dá, a komu ne.

Byl by to tedy zřejmě světový unikát, kdyby koaliční ministr financí hlasoval proti rozpočtu své vlády. Asi tak, jako kdyby někdo vypověděl koaliční smlouvu a zůstal přitom ve vládě.

Ing. Václav Votava, předseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…