Votava (LEV 21): Chaos, nebo revoluce? A v zájmu koho?

23.02.2014 16:50

Evropa stojí před další krizí. Smutné konstatování, po bratrské Jugoslávii i současná slovanská Ukrajina, je na „nejlepší“ cestě vedoucí k rozpadu státu.

Votava (LEV 21): Chaos, nebo revoluce? A v zájmu koho?
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Ukrajina se mění v bojiště. Politické i faktické. Původně poklidné demonstrace, tak často prezentované v mediích, se mění v radikalismus, v chaos. K mnohému přispěla, ale i samotná EU. Její politické kroky, možná nechtěné, vytvářely podporu radikálům v ulicích. Radikálové, byli v mediích hýčkáni. Dnes tito radikálové, stojí zcela mimo vliv ukrajinské parlamentní opozice. Tedy mimo vliv představitelů parlamentní opozice, jako je Kličko či Jaceňuk.

Rovněž EU v ukrajinské krizi, tahá za kratší konec provazu. Situace se každým dnem na Ukrajině vyhrocuje. V Kyjevě a v dalších městech na západní Ukrajině se rozpadají státní struktury. Hoří a rabují se vládní budovy, zapalují se auta, berou se rukojmí, umírají další lidé. Dle samotné opozice, jsou to již stovky obětí. Chaos zejména na západní Ukrajině narůstá. Ulice Kyjeva a západní Ukrajiny ovládli radikálové. Významná města jsou zcela v jejich moci.

Vyjednávací team EU, který přijel před několika dny do Kyjeva vytvořit dohodu mezi opozicí a Janukovyčem, slavil úspěch jen několik hodin. Otimismus vyjednavačů EU rychle zchladili radikálové na ulicích. Jen evropští snílkové či velcí optimisté, viděli ve stále stupňovaných a nově uzavíraných dohodách, mezi Janukovyčem a opozicí, řešení ukrajinské krize. Ukrajinu v té době již ovládla ulice a chaos. Prezident Janukovič je nyní jen zástupným problémem. Je otázkou dnů, kdy odstoupí. Také amnestovaná exprezidentka Tymošenková se vrátí do zcela jiného světa. Radikální ulice ji možná dnes ani nechce.

Ukrajina se postupně ekonomicky zcela hroutí. Chudá Ukrajina, bude ještě chudší. Již dnes stojí před státním bankrotem. Vklady občanů postupně ztrácí svoji hodnotu. Mizí zboží z pultů obchodů. Prezidentem Janukovičem nedávno vyjednaná, 15mld dolarová půjčka od Ruska, asi bude také bezpředmětná. Ukrajinské dluhy za plyn a ropu Rusku, udělají problémy, jak Ukrajině, tak i EU. Tedy jejich tranzitu přes Ukrajinu do EU, ale i do České republice. Případné půjčky od EU se stanou pouze náplastí, či darem.

Dvojjazyčnou Ukrajinu určitě nečekají dobré časy. Rusky mluvící část Ukrajiny, bude stále hlasitěji požadovat a hledat zcela přirozeně svoji budoucnost v Rusku. Také Krym, v roce 1954 darovaný Chruščovem Ukrajině, již dnes požaduje návrat do původní vlasti. Tedy do Ruska. Je otázkou, kdo další opustí Ukrajinu? Kolik milionů obyvatel Ukrajiny, bude hledat svoji existenci a zaměstnání mimo Ukrajinu. Ukrajinská krize, je krizí i evropskou.

K Ukrajině a zejména ke Kyjevu máme své novodobé historické vazby. Naši legionáři bojovali v létě 1917 v bitvě u ukrajinského Zborova a v listopadu 1943 to byli příslušníci 1.samostatné československé brigády, kteří osvobozovali Kyjev a před tím v březnu bránili Sokolovo. Také Bílá Cerekev a Charkov jsou místa, kde umírali na Ukrajině naši vojáci.

Dopady této ukrajinské krize ponese každý z nás. Není tomu konec. Připravme se na to.

Slovanská Ukrajina, která si tolik vytrpěla v historii válečných dějin je dnes, krátce po nabytí své samostatnosti, opět před rozpadem státu. Stane se opět závislou…? V koho prospěch? V jakém zájmu?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce