Votava (LEV21): Místo V.I.P. hvězd - sportem pro všechny!

12.11.2015 9:50

Projevem identity národa je a zůstane jeho svébytnost a úroveň jeho vzdělání, vědy, umění, ale i sportu a ostatní nekomerční lidské činnosti. V občanské společnosti má rozhodující postavení občan, stát musí být ale garantem péče o budoucí generace, tedy o děti a mládež. Stát musí být zárukou nejen odpovídající zdravotní péče, ale i rozvoje fyzické i tělesné zdatnosti národa. Musí tedy vytvářet skutečnou podporu a dostupnost sportu a tělovýchovy pro všechny. Stát musí také zajistit kompenzaci negativních civilizačních vlivů, které vstupují do našeho života a mají dopad zejména do zdravotní a sociální sféry.

Votava (LEV21): Místo V.I.P. hvězd - sportem pro všechny!
Foto: NS - LEV21
Popisek: NS - LEV21, logo.

Sport po roce 1989 se vydal na komerční cestu za pasivního přihlížení státu. Následkem je  mnohdy až alarmující, pokles fyzické a zdravotní zdatnosti, zejména mládeže. Tento stav  navýšilo i zrušení povinné základní vojenské služby.

Nezastírejme si, že všechny polistopadové vládní garnitury se svým nezájmem o oblast sportu a tělovýchovy, včetně mimoškolní výchovy, podepsaly na současném nepříznivém zdravotním stavu dětí. Obézních dětí je dnes 3x více než před 25lety. Lékaři bijí na poplach.  Je zcela pochopitelné, že tělovýchova musí čelit dalším zájmovým oblastem, včetně těch, které přinášejí mnohé negativní dopady na mládež.

Je smutnou realitou, že sport se stal „drahým“, a dokonce pro značnou část dětí je ekonomicky nedostupným. Velká část dětí je tak vyloučena ze sportu, často i ze sportovní činnosti organizované školou. Bez povšimnutí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, diskriminujeme značnou část mládeže. Tento stav vytváří dokonce hluboké sociální hranice, již od útlého mládí. Děti rozdělujeme na ty, co mají na sport peníze, a na ty co jen pobíhají po ulici. V městech, s přibývající komerční a bytovou zástavbou, mizí fotbalové plácky a další přirozená místa pro rekreaci a sport.

Nedostatek finančních prostředků, zejména do investiční oblasti zapříčinil vnitřní zadlužení mnoha tělovýchovných jednot v České republice, které bojují o holé přežití. Tělovýchova, tedy „sport pro všechny“ je dlouhodobě na okraji zájmu státu.  

Místo „sportu pro všechny“, se výkladní skříní českého sportu stali V.I.P medailoví sportovci. Dnešní stav oblasti sportu je tedy jen falešných zrcadlem, za kterým stojí reklamní a mediální agentury, jednající pro  potřeby politických stran.

Miliardové dotace do vrcholového sportu mizí samoúčelně do  V.I.P sportovců a jejich zázemí. Vyrábíme tak za velké peníze jen mediální hvězdy. Zatím co v  jejich stínu, pak stojí městské a venkovské jednoty, které často v amatérských podmínkách udržují v činnosti mládežnický sport za pomoci rodičů, místních samospráv a drobných sponzorů. I přes tuto obětavost, se sport stává pro mnohé rodiny s  dětmi,  zcela nedostupným.  

Politické strany, zejména ty parlamentní, místo proklamací musí  jednat. V zájmu současné i budoucí generace. Není staromilstvím si připomenout  tradice české tělovýchovy v duchu známého sokolského hesla : „ Ve zdravém těle je zdravý duch.“  Jak všesokolské slety, tak i pozdější spartakiády toto heslo naplňovaly.           

Sport se musí stát dostupným pro všechny. Vynaložené prostředky   se  postupně vrátí i státu  při nižších výdajích do zdravotnictví a sociální péče. V roce 2018 si připomeneme 100. výročí vzniku Československa. Sokolové  před 100lety stáli v popředí revolučních událostí. Důstojné oslavy, vrcholící  Všesokolským sletem,  by měly být také naším cílem.  

Přemysl Votava
Národní socialisté - LEV21

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu