Vozobule (TOP 09): Čest jejich památce

08.06.2019 12:12

Michal Vozobule v Normandii odhalil pamětní desku Československé obrněné brigádě.

Vozobule (TOP 09): Čest jejich památce
Foto: TOP 09
Popisek: Michal Vozobule, předseda Zastupitelského klubu TOP 09 města Plzně

Náměstek primátora města Plzně Michal Vozobule ve francouzském městě Arromanches odhalil pamětní desku Československé samostatné obrněné brigádě. V Normandii, kde se v těchto dnech společně s dalšími členy Rady města Plzně účastní 75. výročí vylodění spojeneckých vojsk, uctí také památku padlých amerických vojáků.

„Je pro mě nesmírná čest stát na místech, kde před 75 lety za naši svobodu položilo životy tisíce mladých mužů spojeneckých vojsk. A jsem obzvláště hrdý na to, že dnes můžeme zde v Arromanches symbolicky poděkovat také více než 4000 vojákům Československé samostatné obrněné brigády, kteří se zde postupně od 30. srpna 1944 pod vedením generála Aloise Lišky vylodili a v rámci spojeneckých armád se zasloužili o obléhání města Dunquerque. Až do kapitulace německé posádky, 9. května 1945, ve Francii položilo své životy 184 vojáků této brigády. Čest jejich památce,“ řekl dnes při příležitosti odhalení pamětní desky náměstek primátora Michal Vozobule.

Desku vyrobilo město Plzeň na podnět Tomáše Hájka z Kombinovaného oddílu, který spolupracuje na Slavnostech svobody v Plzni a reprezentuje Československu samostatnou obrněnou brigádu. Zhotovena byla v umělecko-modelářském ateliéru Rudolfa a Tomáše Matějky v Plzni. K vidění je ode dnešního dne na budově Muzea vylodění (Musée du Débarquement) v Arromanches, které dokumentuje události vylodění spojenců. Slavnostního odhalení se účastnili kromě zástupců města Plzně také starosta města Arromanches, velvyslanec České republiky ve Francii, zástupci Armády ČR, vojenští přidělenci České republiky a Francie a kluby vojenské historie včetně plzeňského Military Car Clubu.

Již včera Michal Vozobule společně s dalšími členy Rady města Plzně navštívil oslavy vylodění v Sainte-Mère-Église, prohlédli si Muzeum vylodění v Saint-Marie-du-Mont na Utah Beach a zúčastnili se pietního aktu. V dnešních odpoledních hodinách ještě navštíví kempy českých military car klubů a pak uctí památku padlých amerických vojáků na hřbitově nad Omaha Beach v Colleville-sur-Mer. Konkrétně v okolí vesnice Colleville-sur-mer spolu bojovala první americká divize a německá 352. pěší divize, a právě zde utrpěla vojska spojenců, především Američanů, během vylodění největší ztráty – ve zdraví přežily necelé dvě třetiny vojáků. Jedná se o největší americký vojenský hřbitov v Evropě, který byl založen dva dny po tzv. dni D (6. června 1944). Na rozloze zhruba 70 hektarů najdeme celkem 9 387 hrobů a na jedné ze zdí památníku tzv. Stěnu nezvěstných, kde je vepsáno 1 557 jmen. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…