Vrchovský (SZ): Okamžitě přijdete o končetinu nebo se můžete otrávit

21.12.2015 14:10

Podivné machinace se skládkou odpadu z ostravských lagun, který je pravděpodobně toxický neřeší nikdo již 4 roky. Selhává místní samospráva, selhává stát, selhává celý systém. Naučí se někdy obyvatelé Ostravy, kterým lokální politici doporučují, aby v jedovatém prostředí neplodili děti, bránit? A je to vůbec v prostředí absolutní dystopie možné? Podívejte se na reportáž České televize, na celý případ upozorňuje Ladislav Vrchovský z ostravské Strany zelených.

Vrchovský (SZ): Okamžitě přijdete o končetinu nebo se můžete otrávit
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

„Na povrchu nemusí vypadat vůbec nebezpečně, ale můžete šlápnout do rozžhavené strusky a okamžitě přijdete o končetinu nebo se můžete otrávit. Přesto na haldách žili lidé, které k tomuto riskantnímu způsobu života donutila jejich sociální situace,“ uvádí v dokumentu Ladislav Vrchovský (SZ).

Haldy tvoří miliony tun vytěžené hlušiny z ostravských dolů o rozloze 82 ha. Počátky jejího založení pravděpodobně sahají do doby před rokem 1920. V roce 2011 zakázala společnost RPG RE Land, která je majitelem pozemku, vstup na haldu. Tento zákaz zdůvodnila tím, že nelze zaručit bezpečnost osob a majetku nacházejících se na haldě. Zákaz byl však v roce 2012 odvolán.

Společnost OKD měla po privatizaci celou situaci sanovat. Povinnosti přešly na stát, resp. na podnik Diamo. „Uhlí je vytěženo, ostravské šachty jsou uzavřeny, zisk byl vytvořen, ale následky budeme platit my“, připomíná Vrchovský. V některých dnech lze cítit zápach z lagun až na vlakové nádraží.

Na haldách stále pokračuje proces hoření. Mnoho lidí se již haldy pokoušelo uhasit, permanentně však z hald při spalování uniká do Ostravy jedovatý vzduch. Ti, kteří haldy vytvořili a tuny hlušiny na tato místa navezli, zanikly, odpovědnost převzal díky po privatizaci stát, resp. státní podnik Diamo, který jako jediný je schopen takové ekologické zátěže likvidovat.

Od roku 2011 mají novou haldu navíc i ve Vratimově. Místní lidé jsou zde zoufalí. Podle nich se s tím ve městě nedá žít. V tomto případě selhává celý systém. Výsledkem je, že materiál nechce nikdo zlikvidovat. Jedná se totiž o toxický odpad. Místní obyvatelé jsou se situací již po mnoha letech bohužel i částečně, jak sami říkají, smířeni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…