Vrecionová (ODS): Hrstka agrokoncernů si chce zprivatizovat zemědělský rozpočet

12.01.2022 19:09 | Komentář

Komentář Veroniky Vrecionové a Petra Bendla k demonstraci velkých agrokoncernů proti úpravám národního Strategického plánu.

Vrecionová (ODS): Hrstka agrokoncernů si chce zprivatizovat zemědělský rozpočet
Foto: Redakce
Popisek: Veronika Vrecionová

„Na včerejší demonstraci pořádané Zemědělským svazem a Agrární komorou nejde o dobrý stav našeho zemědělství a venkova, ale za jejich nátlakem je třeba vidět několik desítek největších agrokoncernů, které mají zájem na privatizaci co největšího množství dotací. 

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí
Vláda Andreje Babiše ještě na poslední chvíli změnila nová dotační pravidla tak, aby z nich co nejvíce mohly čerpat největší zemědělské podniky na úkor malých a středních. S tím nemůžeme souhlasit,“ uvedla europoslankyně a předsedkyně Spolku pro obnovu venkova Veronika Vrecionová.

„Oproti stávajícímu nastavení zemědělských dotací chceme narovnat podmínky mezi malými, středními a velkými zemědělci. Ti největší totiž dosud dostávali až o 2 tis. Kč/ha více než ti nejmenší. A to bez započtení investičních dotací, které také čerpají v daleko větší míře než ti malí. Náš návrh cílí na větší pomoc malým, zachování podpor středním a snížení těm největším. Chceme, aby i ti malí měli v konkurenci šanci nabídnout levnější a kvalitnější potraviny svým zákazníkům. Chceme, aby zemědělci nebyli v malých obcích jen hostem, ale aby v obcích čím dál více přibývalo pracovních příležitostí při produkci lokálních potravin a aby klesala závislost na dovozech a to nejen například ovoce a zeleniny,“ dodal poslanec a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl.

„Za největší chybu, která se stala, pokládám přístup Ministerstva zemědělství, které při přípravě Strategického plánu nezveřejňovalo propočty a dopady jednotlivých opatření na různé typy zemědělských podniků. Řada z těchto podniků je tak ovlivněna zmanipulovanými čísly, a aniž to pravděpodobně tuší, dnes paradoxně protestují proti svým vlastním zájmům,” dodala Vrecionová.

Srovnání celkových provozních podpor podle velikosti podniků:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…