Vrecionová (ODS): Ministerstvo nepodporuje výrobce lokálních potravin

05.03.2019 16:31

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 5. března 2019 k návrhu programu

Vrecionová (ODS): Ministerstvo nepodporuje výrobce lokálních potravin
Foto: senat.cz
Popisek: Veronika Vrecionová

Hezké odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane předsedo. Vzhledem k aktuálním problémům s dovozem polského hovězího masa bych ráda navrhla zařazení bodu, který jsem nazvala Podpora českých zemědělců a výrobců potravin. My jsme v uplynulých týdnech zažili několik případů takových dovozů nekvalitního masa. Ale bohužel - mrzí mě, že pan ministr Toman tady není - jsme přistoupili jenom k dvěma krokům, které považuji za problematické.

Dále v médiích potom informoval o tom, že konkrétně v luxusních restauracích prodávají polské maso označené jako argentinské. Když se ukázalo, že to není pravda, tak svá slova označil za kachnu.

Zároveň také ministerstvo spustilo plošnou kontrolu veškerého dováženého masa z Polska. Já samozřejmě rozumím tomu, že je potřeba udělat vše pro ochranu zdraví našich občanů, nicméně na otevřeném evropském trhu je takové opatření potřeba konzultovat s našimi evropskými partnery, a to zjevně pan ministr neudělal, protože Evropská komise tato opatření označila za nepřiměřenou reakci.

To, co mi vadí nejvíce, je, že ministerstvo nedělá nic pro řešení příčin těchto problémů, nepodporuje výrobce lokálních potravin, kteří tak nemůžou konkurovat levným dovozům z Polska. Důvody jsou zřejmé. V čele vlády stojí jeden z největších podnikatelů v zemědělství, ministrem zemědělství je bývalý prezident potravinářské komory, která rovněž zastupuje pouze ty největší firmy, předsedou zemědělského výboru Poslanecké sněmovny je bývalý čelný představitel Agrofertu a bohužel také vládu z poslaneckých lavic podporují zástupci KSČM, kteří tento způsob hospodaření považují za korektní.

Jistě uznáte, že také nelze očekávat od této vlády podporu právě těch malých soukromých zemědělců, rodinných farem, výrobců potravin. Nejde pouze o špatné nastavení dotací, které skutečně velmi znevýhodňují ty malé a střední, ale jde i o to, jakému systému kontrol a byrokracie jsou malí vystaveni.

Před několika dny vydala Asociace soukromého zemědělství tiskovou zprávu, ve které mluví o počtech kontrol zemědělců. Já si dovolím jeden odstavec, který považuji za velice důležitý, vám tady odcitovat:

Ze strany Státní zemědělské potravinářské inspekce bylo prověřováno z celkového počtu 319 kontrol 34 hospodářství o výměře do 10 ha, 49 o výměře 10 až 50 ha, 127 o výměře od 50 do 500 ha a 109 kontrol provedla Státní zemědělská potravinářská inspekce u podniků s výměrou nad 500 ha, ačkoliv tyto podniky obhospodařují většinu zemědělské půdy v České republice.

Obdobně Státní veterinární správa provedla v roce 2017 celkem 1984 kontrol v chovech zvířat, z toho 315 kontrol v chovech do 10 kusů zvířat, 711 v chovech o počtu 11 až 50 kusů, 821 kontrol v chovech čítajících 51 až 500 kusů zvířat a pouze 133 kontrol v chovech s počtem více než 501 kusů hospodářských zvířat.

Z uvedených statistik vyplývá, že jsou drobní a středně velcí zemědělci kontrolováni podstatně intenzivněji než velké průmyslové podniky.

Proč je potřeba podporovat ty malé? Zejména proto, že jejich činnost je ohleduplná k životnímu prostředí, starají se o půdu, na které hospodaří a často jsou nedílnou součástí místa, kde žijí a pracují. Lokální produkty jsou také kvalitnější a při jejich konzumaci odpadá dlouhý a neekologický transport. Uznávám a znovu opakuji, nejsou schopni konkurovat levným dovozům, a to je ten problém, proč je potřeba jim ulevit. Oproti velkým zemědělským koncernům, pohrobkům JZD, nemají malé farmy úspory z rozsahu, ale přitom mají stejné administrativní povinnosti. Kde velké firmy žádají o dotace v desítkách miliónů korun, tam se malým ani nevyplatí žádat, protože by dostaly při stejné administrativě pouhý zlomek toho, co ti velcí. To je záležitost, kterou tady bohužel už rok marně opakuji.

Z těchto důvodů navrhuji zařadit tento bod, jak už jsem řekla, s názvem Podpora českých zemědělců a výrobců potravin, a v případě, že podpoříte tento bod, tak navrhuji jeho pevné zařazení na čtvrtek po písemných interpelacích, ale samozřejmě jsem připravená termín podle potřeby upravit.

Byla bych ráda, kdybyste podpořili tento krátký návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu, aby podporovala malé domácí zemědělce a producenty lokálních potravin včetně výrobců masa. Poslanecká sněmovna požaduje, aby vláda České republiky přistoupila k zastropování zemědělských dotací, podpořila zvýšení plateb na první hektary a zpracovala audit byrokracie malých a středních zemědělských podniků.

Já se obávám, že asi kolegy většinou ty problémy s levnými dovozy nekvalitního masa moc nezajímají, ale přesto moc prosím o podporu tohoto bodu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.