Vrecionová (ODS): Stojíme za Moldavskem

22.03.2023 5:35 | Komentář

Moldavsko patří k zemím nejvíce sekundárně zasaženým ruskou agresí proti Ukrajině – v mezinárodním srovnání malá a chudá země čelí ztrátě klíčových trhů a prudce rostoucí inflaci.

Vrecionová (ODS): Stojíme za Moldavskem
Foto: Redakce
Popisek: Veronika Vrecionová

I přesto Moldavsko prokázalo pozoruhodnou solidaritu s prchajícími Ukrajinci. Kromě toho se Rusko opakovaně snaží situaci v zemi destabilizovat. 

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38692 lidí
Během posledních 12 měsíců EU připravila komplexní podpůrný balíček v hodnotě více než 1 miliardy eur na posílení odolnosti Moldavska.

„EU musí stát Moldavsku v této době po boku. Rusko využívá různé destabilizační prostředky – od podpory prokremelsky laděných protestů až po narušování moldavského vzdušného prostoru a vytváření atmosféry strachu. Musíme být také velmi opatrní vůči ruským snahám o vykonstruování casus belli - Rusové šíří lži, že Ukrajina shromažďuje vojska k útoku na moldavský proruský separatistický region Podněstří. Podobné hlášky už po loňské zkušenosti musíme brát vážně a nepovažovat je jen za jakousi součást vnitroruského folklóru," uvedla europoslankyně Veronika Vrecionová.

„Ekonomická podpora i podpora v obranné oblasti jsou jedinou cestou k uhájení nezávislosti Moldavska. Podobně jako v případě Ukrajiny – bezpečnost a územní celistvost Ukrajiny úzce souvisí s naší vlastní," dodává europoslankyně Vrecionová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…