Výborný (KDU-ČSL): Klienti VZP se budou moci zapojit do oddlužení v rámci Milostivého léta

09.11.2021 13:21 | Tisková zpráva

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR včera obdržela stanovisko Ministerstva spravedlnosti ČR, které podporuje postup v souladu se záměry zákon č.286/2021Sb. zprostředkující akt tzv. Milostivého léta.

Výborný (KDU-ČSL): Klienti VZP se budou moci zapojit do oddlužení v rámci Milostivého léta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

„Právní nejasnosti jsou vyřešeny. Využití lidoveckého Milostivého léta nebude u zdravotních pojišťoven dál blokováno,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

„Milostivé léto nabylo účinnosti 28. října a poběží až do 28. ledna 2022. Je to jedinečná šance pro dlužníky zbavit se svých dluhů u veřejnoprávních institucí. Během tříměsíční lhůty může dlužník zaplatit celou jistinu, tedy původní dlužnou částku (případně ji doplatit) a náklady na zastavení exekuce, které včetně DPH činí 907 korun a 50 haléřů. Pokud tak učiní, bude exekuce zbaven bez jakýchkoliv dalších následků,“ vysvětlil princip Milostivého léta předkladatel změny Marek Výborný.

„V rámci Milostivého léta ale bohužel došlo k drobné právní nejasnosti. Zdravotní pojišťovny si nebyly jisty tím, zda penále počítat do jistiny nebo příslušenství. Podle nás předkladatelů je ale výklad jasný. Penále by bez jistiny nikdy nevzniklo, není tedy možné penále označit za jistinu a pokračovat ve vymáhání,“ řekl k právním nesrovnalostem Výborný s tím, že společně s poslancem Patrikem Nacherem (ANO) tak okamžitě vstoupili do jednání se Správní radou VZP a s ministerstvem spravedlnosti. „Dnes ovšem můžeme deklarovat, že VZP již vnímá penále jako příslušenství. Šanci na nový restart tak budou mít i lidé, kteří dlužili zdravotní pojišťovně,“ dodal Výborný.

Anketa

Bude Pekarová Adamová lepší předsedkyní Sněmovny, než byl Vondráček?

3%
95%
hlasovalo: 19114 lidí

„Jsem velmi rád, že se tyto otázky podařilo vyřešit ve prospěch našich klientů, že se podařilo najít řešení pro 230 tisíc našich klientů, kteří řeší své dluhy na zdravotním pojištění. VZP na základě dnes obdrženého stanoviska ministerstva spravedlnosti osloví v příštím týdnu smluvní exekutory s jasnou informací, že pro účely Milostivého léta je penále na pojistném příslušenstvím, které tedy nebude vymáháno jako součást jistiny a dluh z titulu penále bude prominut,“ říká ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek.

VZP očekává, že tímto krokem bude naplněn záměr zákonodárců a že bude odstraněna nejistota jejích klientů, kteří dnes vyčkávají, zda budou moci uplatit tuto dluhovou amnestii i na své dluhy vůči zdravotním pojišťovnám.

Klienti VZP ČR by tak nyní v případě že chtějí dosáhnout zastavení exekucí na dluhy na zdravotním pojištění, měli postupovat stejně jako u všech ostatních exekucí, v rámci aktu Milostivého léta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině