Výborný (KDU-ČSL): Lidovecké Milostivé léto II přináší výhody všem

18.07.2022 15:17 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k opakování akce Milostivé léto

Výborný (KDU-ČSL): Lidovecké Milostivé léto II přináší výhody všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Po podpisu zákona o Milostivém létu II ze strany prezidenta republiky nic nebrání zopakování akce, která minulý rok pomohla desetitisícům lidí z dluhů vůči státu a dalším veřejnoprávním subjektům. Nyní naposledy proběhne během babího léta, od 1. září do 30. listopadu. Hospodářská komora vyzdvihla i výhody pro zaměstnavatele, kterým odpadne papírování spojené s výpočtem exekučních srážek ze mzdy. Zároveň ocenila soukromé firmy, které oddlužení zaměstnancům také nabídly, či to plánují.

K opakování dochází především z několika důvodů. Jednak napravujeme některé interpretační nejasnosti např. s tím, co je a co není jistinou. Dále část dlužníků minulý termín nestihla kvůli vyšším výdajům za energie a také kvůli prodlevám v komunikaci ze strany některých exekutorů. Ke zrychlení celého procesu přispěje nyní 15denní lhůta, během které exekutor musí zareagovat. Pokud se tak nestane, lhůta se protáhne o počet dnů, kdy odpověď nebyla doručena.

Exekutoři také nově dostanou vyšší odměnu v hodnotě 1 815 korun (včetně DPH). Poté co tuto částku zaplatí dlužník spolu s dlužnou jistinou, budou mu odpuštěny veškeré úroky a penále, které mnohdy několikanásobně převyšují původní částku. Dlužníkovi se tak otevírá příležitost pro životní restart.

Vzniká zde velký prostor pro solidaritu v rámci rodin i v oblasti dluhového poradenství, kdy bude možné pomoci blízkým z dluhových pastí. Věřitelé navíc jednorázově dostanou zpátky nemalé peníze z jistin, které by neviděli buď nikdy, anebo v nějakém vzdáleném horizontu. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna takto během minulého Milostivého léta získala zpět přes 200 milionů korun.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Milostivé léto II bude mít přínos i pro zaměstnavatele, kteří s exekucemi mají spoustu práce. „Pokud je zaměstnanec v exekuci, zaměstnavateli vznikají nové povinnosti, které mu způsobují nadměrnou administrativní zátěž. Podle exekučního příkazu musí vypočítat správnou výši srážek ze mzdy, dokládat přehled o příjmech a evidenci aktivních závazků, poskytovat exekutorům informace, které vyžadují, a u vícečetných exekucí hlídat pořadí, v jakém se mají dluhy platit.

Zákon navíc nedefinuje jasně, co všechno takové poskytnutí součinnosti zahrnuje. Nejednoznačnost zákona má pak za následek variabilitu výkladů, které mohou být extrémně nepříznivé pro zaměstnavatele. Reálný pozitivní efekt Milostivého léta se projeví ve snížené mzdové agendě zaměstnavatele, pokud se alespoň u části zaměstnanců jednorázově ukončí všechny exekuce.

Proto bychom uvítali, aby povinnost zaměstnavatelů řešit exekuce zaměstnanců stát do budoucna zcela zrušil. A pokud už stát exekuce řeší prostřednictvím zaměstnavatelů, měl by výrazně zvýšit paušální náhrady pro plátce mzdy,“ připomněl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý jedno z 34 doporučení vládě, které Hospodářská komora formulovala v dokumentu Cesta ke svobodnému podnikání a prosperitě. Prezident Hospodářské komory apeluje na zaměstnance, aby tuto příležitost zbavit se exekucí, naplno využili.

Máte v okolí někoho, komu by Milostivé léto II pomohlo? Dejte mu o akci vědět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…