Výborný (KDU-ČSL): Máme nejvyšší důchody v historii České republiky

12.05.2023 13:09 | Tisková zpráva

V pořadu 360° se poslanec předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný vyjádřil k žalobě na českou vládu, kterou podalo Hnutí ANO kvůli změnám mimořádné valorizace penzí.

Výborný (KDU-ČSL): Máme nejvyšší důchody v historii České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Poslanec Výborný je přesvědčen, že žaloba u Ústavního soudu neuspěje. Výborný se také vyjadřoval k představě penzijní reformy, kterou vláda plánuje realizovat.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí

„S námitkami, o kterých hovoří hnutí ANO, se neztotožňuji a jsem přesvědčen, že v jejich prospěch nerozhodne ani Ústavní soud. Nezpochybňuji však právo poslanců či senátorů se na Ústavní soud obrátit. Ústavní soud je naší nejvyšší instancí a je tedy správně, že bude rozhodovat, zda rozhodnutí vlády a poté Poslanecké sněmovny a Senátu bylo v souladu s ústavou,“ míní poslanec Marek Výborný.

„Plánované změny je potřeba vidět v kontextu nejen letošního roku a v případě, že bychom rezignovali na udržení veřejných financí, tak by se zvedala základna pro výpočet důchodů. V příštích šesti letech by to znamenalo až šest set miliard korun navíc, se kterými by nejen naše vláda, ale i ty budoucí prostě musely počítat a nic by se s tím nedalo dělat. Chci však zdůraznit, že bez ohledu na momentální vývoj situace dostanou v červenci všichni penzisté tak, jak to zákon ukládá, přidáno. Naše vláda nezastavuje ani nesnižuje důchody, právě naopak máme nejvyšší důchody v historii České republiky. Podle tiskové zprávy z února se průměrná penze zvýšila o 31 % za posledních 18 měsíců,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…