Výborný (KDU-ČSL): Máme nejvyšší důchody v historii České republiky

12.05.2023 13:09 | Tisková zpráva

V pořadu 360° se poslanec předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný vyjádřil k žalobě na českou vládu, kterou podalo Hnutí ANO kvůli změnám mimořádné valorizace penzí.

Výborný (KDU-ČSL): Máme nejvyšší důchody v historii České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Poslanec Výborný je přesvědčen, že žaloba u Ústavního soudu neuspěje. Výborný se také vyjadřoval k představě penzijní reformy, kterou vláda plánuje realizovat.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26175 lidí

„S námitkami, o kterých hovoří hnutí ANO, se neztotožňuji a jsem přesvědčen, že v jejich prospěch nerozhodne ani Ústavní soud. Nezpochybňuji však právo poslanců či senátorů se na Ústavní soud obrátit. Ústavní soud je naší nejvyšší instancí a je tedy správně, že bude rozhodovat, zda rozhodnutí vlády a poté Poslanecké sněmovny a Senátu bylo v souladu s ústavou,“ míní poslanec Marek Výborný.

„Plánované změny je potřeba vidět v kontextu nejen letošního roku a v případě, že bychom rezignovali na udržení veřejných financí, tak by se zvedala základna pro výpočet důchodů. V příštích šesti letech by to znamenalo až šest set miliard korun navíc, se kterými by nejen naše vláda, ale i ty budoucí prostě musely počítat a nic by se s tím nedalo dělat. Chci však zdůraznit, že bez ohledu na momentální vývoj situace dostanou v červenci všichni penzisté tak, jak to zákon ukládá, přidáno. Naše vláda nezastavuje ani nesnižuje důchody, právě naopak máme nejvyšší důchody v historii České republiky. Podle tiskové zprávy z února se průměrná penze zvýšila o 31 % za posledních 18 měsíců,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.