Výborný (KDU-ČSL): Myslím, že skutečně nemá smysl v této debatě pokračovat

29.03.2022 16:21

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 29. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

Výborný (KDU-ČSL): Myslím, že skutečně nemá smysl v této debatě pokračovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Děkuji, paní místopředsedkyně. Děkuji panu kolegovi Nacherovi vaším prostřednictvím za tu vstřícnost.

Já nebudu dlouhý, ale nereagovat na ty neuvěřitelné lži - lži poslance Tomia Okamury, kdy tady on přijde a vylije tady ten kýbl na všechny, a představa, že cituje ze svého papíru, tak cituje pravdu, je opravdu neuvěřitelná. Tak abychom nezůstali v nějaké rovině jenom toho, že budu konstatovat, že on tady předvádí jednoznačně kolaborantské prakticky, tak já tedy odcituji fakta. Organizace Witikobund není, podtrhuji není členem Sudetoněmeckého krajanského sdružení, jedná se o samostatnou organizaci, které vedení Sudetoněmeckého krajanského sdružení již roky důsledně nepovoluje účast na žádné akci Sudetoněmeckého krajanského sdružení, nepovoluje jí zřídit si v rámci sudetoněmeckého dne informační stánek a nedovoluje jí ani status čestného hosta při setkáních Sudetoněmeckého krajanského sdružení.

Tak tady, pane kolego Okamuro, prostřednictvím paní předsedkyně, nelžete! Jste lhář a přečtěte si tu zprávu Ministerstva vnitra pořádně. (Posl. Okamura: Mám ji tady!) Máte ji tam, bezva, tak si to slovo přečtěte. Je tam landsmanšaftů. Vy se pletete, to není Sudetoněmecké krajanské sdružení. Jenom jste prokázal svoji neznalost. Bohužel. Jenom to tady konstatuji na tento mikrofon. Pan poslanec Okamura netuší, co má před sebou a co čte. Je potřeba to jasně říci. Nemá to s tím nic společného.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34542 lidí

A já jsem hrdý na mého kolegu poslance Pavla Bělobrádka, jsem hrdý na našeho člena bývalého ministra kultury Dana Hermana, na svého předsedu Mariana Jurečku a další, na politiky nejenom z KDU-ČSL, ale i z řady dalších stran, kteří pojem usmíření, pojem odpuštění při respektu toho, že druhá strana přizná své viny - vy jste tady odešel, takže jste neslyšel, co jsem jasně říkal, když jsem citoval Berndta Posselta, který jasně říká: Sudetští Němci se na tom podíleli, tady není možné nic přikrašlovat, tady není možné nic relativizovat, kdy se omlouvá za ty činy - ne svoje, protože on nebyl ani na světě, tak to vy přicházíte a zaséváte nenávist, lžete tady, lžete tady opakovaně, tak je potřeba, aby to tady zaznělo. Opakovaně lžete a o organizaci, která mimochodem opět, ať to tady tedy zazní, jednak opakovaně v mnoha veřejných prohlášeních se distancovala od pravicového i levicového extremismu, od nacionálního socialismu. To je doložitelné, to si můžete nalézt.

Chápu, že kdo chce lhát a myslí si, že stokrát řečená lež se stane pravdou, tak že toho asi o tom nepřesvědčíme a vás už vůbec ne, protože na vaše lži, invektivy jsme si tady bohužel museli zvyknout, tak ale ještě abych se vrátil k těm faktům. Členem Sudetoněmeckého krajanského sdružení byl i nedávno zesnulý jeden z nejznámějších osvětimských vězňů českého původu Max Mannhemier nebo jedna z nositelek evropské Karlovy ceny, bývalá předsedkyně Ústřední židovské rady v Německu paní Charlotte Knoblochová. Vůči nim vaše slova jsou neuvěřitelnou nehorázností. Já se proti tomu ohrazuji.

Myslím, že skutečně nemá smysl v této debatě pokračovat, ale jestli si myslíte, pane předsedo, prostřednictvím paní místopředsedkyně, že vy tady vystoupíte, budete lhát a my budeme poslouchat a nereagovat, to skutečně ne. Kdybyste nestál tady u toho stolu, kde samozřejmě jako poslanec máte právo říkat, co chcete, včetně těch kýblů hnoje, které tady rád a pravidelně vyléváte, tak to jsou věci, které by samozřejmě všude jinde mohly mít trestněprávní dohru.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…