Výborný (KDU-ČSL): Nechme rodičům skutečně svobodnou možnost volby

04.06.2021 16:39

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 4. června 2021 k zákonu o dětských skupinách

Výborný (KDU-ČSL): Nechme rodičům skutečně svobodnou možnost volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové,

já vaším prostřednictvím na paní kolegyni Aulickou, ono to tady zaznívalo, nezapomínejme na ty rodiče, proč musíme, nebo proč máme ambici jako stát těm rodičům všechno pro pána krále diktovat od A do Z. Tady byl vytvořen nějaký funkční model dětské skupiny, nebo dětských skupin, a my ho teď chceme zcela zlikvidovat? Já to nepovažuji za moudré ani rozumné.

Nechť v rámci skutečně toho, co chceme docílit, a ona to říkala paní kolegyně Aulická také, ideální sladění rodinného života, péče o dítě, výchovy dítěte a potom třeba i té profesní dráhy a kariéry, tak nechme těm rodičům skutečně svobodnou možnost volby, a to znamená ponechání toho funkčního modelu dětských skupin, který byl notabene vybudován také s nemalými finančními náklady, který je nějakým způsobem financován, a my ho tady teď bezprostředně ohrožujeme, ještě v době, kdy už tak ten systém dostal zásah díky dopadu covidu.

Já myslím, že to opravdu rozumné není a prosím, nemějme tu ambici, která bohužel z toho původního návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí vyplývá. Prostě dostat pokud možno ženy rychle do práce, aby platily daně, a výchovu nechte na státu. To já opravdu nepovažuji za rozumné, výchova má být primárně na rodičích a na rodině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…